Miodownik - przepis. Jak przygotować ciasto i krem do miodownika?

Miodownik to pyszne ciasto, które najczęściej pojawia się po wigilijnej kolacji. Tak naprawdę każda pora jest jednak dobra, by zrobić miodownik! Szczególnie smaczne będzie jesienią lub zimą - zrób je, jeśli nie możesz doczekać się świąt lub gdy chcesz przywołać atmosferę tych minionych.

Jak zrobić ciasto miodownik?

Ciasto miodownik jest trochę pracochłonne i czasochłonne w przygotowaniu, lecz dla jego wspaniałego smaku - zdecydowanie warto spróbować! Choć najczęściej serwuje się je podczas wigilijnej kolacji, z powodzeniem możesz przyrządzać je na różne inne święta. Być może pamiętasz jeszcze jak ciasto miodownik robiła twoja mama lub babcia? Powróćmy do tego sentymentalnego przepisu.

Przepis na miodownik - składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 6 łyżek miodu (płynnego)
  • pół kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na krem:

  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 łyżki cukru (nie dodawaj, jeśli budyń zawiera cukier)
  • 120 g masła
  • opcjonalnie - 1-2 łyżki kawy mielonej

Opcjonalnie: powidła śliwkowe, masa kajmakowa, orzechy, gorzka czekolada

Ciasto miodownik - jak je przygotować? Krok po kroku:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj dwie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj suche składniki drewnianą łyżką.
  2. Masło, cukier i jajka utrzyj mikserem na gęstą masę, dolej do niej miód (jeżeli nie masz płynnego miodu, możesz go podgrzać przez chwilę w kuchence mikrofalowej lub dodać łyżkę gorącej wody) i wymieszaj.
  3. Następnie połącz składniki suche z mokrymi.
  4. Przelej gotową masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli pieczesz w tortownicy z wyjmowanym dnem, możesz natrzeć ją masłem i posypać bułką tartą. Jeśli nie - wybierz papier, ciasto będzie łatwiej wyjąć.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45-50 minut.

Krem do miodownika:

  1. Przygotuj budyń - odlej szklankę mleka i rozmieszaj w niej proszek (opcjonalnie dodaj do niej również kawę). Pozostałą część mleka zagotuj w garnku.
  2. Gdy będzie wrzało, dolej rozrobiony budyń i mieszaj, aż masa zgęstnieje, a grudki się rozpuszczą. Następnie porządnie wystudź (najlepiej dodatkowo schować go do lodówki na całą noc).
  3. Masło ubij mikserem, stopniowo dodawaj do niego przygotowany budyń i miksuj, używając mniejszych obrotów.
  4. Kiedy ciasto będzie upieczone (sprawdź to drewnianym patyczkiem - np. wykałaczką. Wbij ją w ciasto, wyjmij i zobacz, czy została na niej mokra masa. Jeśli tak, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe), wyjmij je z formy i przekrój na trzy warstwy.
  5. Dolną możesz posmarować powidłami lub masą kajmakową i kremem. Na nim połóż następną warstwę ciasta i wylej masę budyniową. Następnie przykryj ostatnią warstwą ciasta, a z wierzchu polej gorzką czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posyp pokrojonymi orzeszkami solonymi lub posmaruj kajmakiem lub resztką kremu i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Miodownik - z czym go podać?

Miodownik najczęściej podaje się przełożony kremem i powidłami. Zamiast powideł śliwkowych możesz wykorzystać także inne, lekko cierpkie i niezbyt słodkie, ale zdecydowanym smaku - na przykład wiśniowe albo z czarnej porzeczki. Możesz także przełożyć go masą kajmakową. Wierzch, zamiast posypywać orzeszkami, możesz posmarować masłem orzechowym albo wyłożyć na niego orzechy w karmelu (na miodownik w takim wydaniu mówi się czasem "orzechowiec").

Zamiast kremu budyniowego możesz przygotować krem z kaszy manny. 10 łyżek kaszy manny zagotuj w 1/2 litra mleka. Dodaj dwie łyżki cukru pudru, odrobinę soli, opcjonalnie szczyptę cynamonu lub aromatu waniliowego. Masło utrzyj, aby było gładkie. Następnie połącz obydwie masy i dokładnie rozmieszaj. Przekładaj w taki sam sposób, jak masą budyniową.

Więcej o: