Co to jest cannelloni? Przepis na cannelloni w dwóch wersjach - mięsnej i wege

Makaron cannelloni możesz przyrządzić zamiast tradycyjnego spaghetti lub lazanii. Nadziewane cannelloni to danie nie tylko przepyszne, lecz także bardzo efektowne - tak podana "pasta" na pewno zachwyci smakoszy makaronów!

Makaron cannelloni - co to jest?

Cannelloni to nic innego jak rodzaj włoskiego makaronu. Nazwa wzięła się najpewniej od włoskiego słowa "canna", oznaczającego trzcinę. Makaron cannelloni ma bowiem kształt dużych, pustych w środku rurek, które można nadziewać dowolnym nadzieniem. Podobnie jak inne makarony, produkuje się go z pszenicy durum.

Przepis na cannelloni - na pewno dasz sobie radę!

Przyrządzenie cannelloni jest trochę trudniejsze niż zrobienie tradycyjnego spaghetti. Jednak dla tego wspaniałego smaku i świetnej prezentacji - warto spróbować! Proponujemy dwa przepisy na nadziewane cannelloni - mięsny i wegetariański.

Składniki

  • ok. 20 rurek makaronu cannelloni
  • twardy ser żółty - np. grana padano lub parmezan

Nadziewane cannelloni - mięsne:

  • ok. 500 g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Nadziewane cannelloni - wegetariańskie

  • ok. 800 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • pół kostki sera feta lub opakowanie serka ricotta
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • duża puszka przecieru pomidorowego lub przecier przygotowany ze świeżych pomidorów bez skórki (jeśli przygotowujesz nadzienie szpinakowe, użyj mniej przecieru)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • bazylia
  • sól

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Jak przyrządzić cannelloni?

Sposób przygotowania nadzienia mięsnego: cebulę pokrój w piórka i podduś przez chwilę na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem w misce. Następnie wyłóż mięso na patelnię i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Duś przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.

Sposób przygotowania nadzienia szpinakowego: na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak - świeży możesz grubo pokroić, zamrożony rozmroź przed podaniem. Pokrusz ser feta lub wyłóż ricottę i wymieszaj. Dodaj soli i pieprzu do smaku, wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia.

Przygotuj sos pomidorowy: cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj przecier pomidorowy. Dopraw bazylią oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i duś na patelni przez chwilę. Jeśli przygotowujesz nadzienie mięsne, dodaj 1/2 sosu do mięsa.

Przygotuj sos beszamelowy:

Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj do całkowitego połączenia składników, cały czas mieszając, powoli dolej mleko. Gotuj przez 3-4 minuty, mieszaj cały czas i uważaj, by sos się nie przypalił. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.

Przygotuj danie:

Do naczynia żaroodpornego wlej nieco sosu pomidorowego. Do każdej z rurek makaronu cannelloni nałóż łyżeczką nadzienie. Wyłóż cannelloni z farszem na sosie pomidorowym w naczyniu. Po wierzchu polej sosem pomidorowym lub beszamelowym. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (z włączonym termoobiegiem). Piecz przez ok. 30 minut, aż makaron będzie miękki. Na 5 minut przed wyjęciem cannelloni z piekarnika, wyjmij je i posyp po wierzchu startym serem żółtym.

Więcej o: