Jak zrobić śledzie w oleju? Przepis na pyszną przekąskę na Wigilię i Boże Narodzenie

Śledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Spożywamy je przy okazji różnych przyjęć, są także nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowując śledzia w oleju, masz wątpliwości, jaki olej wybrać lub ile należy go moczyć? W tym artykule rozwiejemy wszelkie twoje wątpliwości.

Jak zrobić śledzia w oleju?

Śledzie w oleju przygotowuje się z solonych matiasów. Przed rozpoczęciem przyrządzania warto je jednak wcześniej namoczyć. Moczymy śledzie przede wszystkim po to, by pozbyć się ich mocnego rybnego zapachu i intensywnego, słonego smaku. Im dłużej moczymy śledzie, tym ich smak staje się łagodniejszy, a same śledzie delikatniejsze. W czym i jak długo moczyć śledzie? Śledzie możemy moczyć w wodzie, wówczas zalewamy je na około godzinę, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną godzinę. Jeśli natomiast chcemy uzyskać delikatniejszy smak, najlepiej jest moczyć śledzie w mleku. Moczenie śledzi, w zależności od preferencji, może trwać od kilku do nawet kilkunastu godzin.

Śledź w oleju - przepis

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki dobrego oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu (jabłkowego albo winnego)
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny lub kolorowy (w ziarnach albo zmielony)
  • opcjonalnie można włożyć do śledzia również inne, ulubione dodatki, np. ziele angielskie, goździki, kapary, suszone pomidory pokrojone w paseczki, korniszony albo małe pieczarki posiekane w kosteczkę

Sposób przygotowania:

  1. Namocz śledzie według wybranego sposobu (w wodzie lub mleku). 
  2. Osusz płaty, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż je w naczyniu wraz z liśćmi laurowymi.
  3. Posyp drobno pokrojoną cebulą i pokrop sokiem z cytryny.
  4. Zalej olejem wymieszanym z oliwą z oliwek i dopraw czarnym pieprzem.
  5. Odstaw śledzia do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły.

Jaki olej do śledzi wybrać?

Wybór oleju zależy przede wszystkim od twoich preferencji smakowych. Jeśli lubisz oleje o wyrazistym smaku, możesz wybrać oliwę z oliwek lub olej lniany. Jeżeli jednak preferujesz, by olej nie dominował swoim smakiem nad pozostałymi składnikami potrawy, lepiej postaw na olej rzepakowy lub słonecznikowy. Wiele osób przygotowuje śledzie na Wigilię z olejem rydzowym (z lnianki).

Jak długo mogą stać śledzie w oleju?

Śledzie w oleju (przechowywane w lodówce) mogą stać nawet do dwóch tygodni. Ponieważ przyrządzamy je z solonych matiasów i konserwujemy w oleju, przez ten czas nie powinno się z nimi nic stać.

Jak podać śledzie w oleju?

Nie od dziś wiadomo, że estetyczne podane potrawy sprawiają ogromną przyjemność, pobudzają nie tylko kubki smakowe, ale także cieszą oko. Jak więc podać śledzia w oleju? Najlepszą opcją będzie zaserwowanie go na półmiskach lub w salaterkach. By potrawa wabiła swoim wyglądem warto przyozdobić ją kontrastującymi dodatkami. W przypadku śledzia w oleju dobrze sprawdzą się m.in. natka pietruszki, szczypiorek, a także kapary, suszone pomidory czy też kolorowy pieprz.

Więcej o: