Pieczarki faszerowane - pomysły na nadzienie i przepisy na pyszną przekąskę

Pieczarki faszerowane to danie, które nada się zarówno na codzienny obiad, jak i na grilla. Do ich nadziewania można wykorzystać różne składniki - mięso mielone, warzywa, jajka... Sprawdź przepisy na faszerowane pieczarki!

Pieczarki faszerowane warto przygotować z dużych grzybów - łatwiej będzie nałożyć do nich farsz. W tej roli doskonale sprawdzą się pieczarki portobello, które można coraz częściej dostać nawet w dyskontach. Do faszerowania pieczarek możesz wybrać farsz mięsny, wegetariański lub ser (np. feta lub bryndza) według własnego uznania, ponieważ pieczarki doskonale łączą się z wieloma smakami. Poniżej przedstawiamy pomysły na pieczarki faszerowane mięsem mielonym i warzywami. Możesz przygotować je w piekarniku, dusić na patelni lub upiec na grillu.

Jak zrobić pieczarki faszerowane?

Pieczarki faszerowane w piekarniku - z nadzieniem z mielonego mięsa:

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek (lub ok. 14 mniejszych)
  • 30 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do przyprawienia
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie umyj, obetnij nóżki i delikatnie wydrąż środki. Nie wyrzucaj ich!
  2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Pokrój pozostałe części pieczarek i dodaj je do cebuli.
  3. Mięso mielone wyłóż do miseczki, wbij do niego jajko. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do mięsa.
  4. Mięso rozmieszane z jajkiem i czosnkiem wyłóż na patelnię. Wsyp słodką i ostrą paprykę (ilość wedle uznania - w zależności od tego, jak pikantnego dania oczekujesz), wymieszaj ponownie ze wszystkimi składnikami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Pieczarki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej z nich nałóż sporą ilość farszu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.
  6. Na tartce zetrzyj ser żółty. Na ok. 5-10 minut przed zakończeniem pieczenia posyp nim pieczarki i wstaw do piekarnika ponownie, by ser się rozpuścił. Będą smakować dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno (np. na przyjęciu).

Pieczarki faszerowane na grilla - z nadzieniem warzywnym

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek (lub ok. 14 mniejszych)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone pomidory
  • olej
  • zioła prowansalskie, rozmaryn

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki przygotuj podobnie, jak w poprzednim przepisie. Również zachowaj trzonki i wydrążone fragmenty.
  2. Usuń z papryki gniazdo nasienne i trzonek, pokrój ją w niedużą kostkę. W taki sposób pokrój również cukinię, cebulę, bakłażan, zachowane trzonki i środki pieczarek oraz suszone pomidory.
  3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj do niej pozostałe warzywa oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Duś przez kilka minut, by wszystkie warzywa zmiękły. Dopraw ziołami prowansalskimi i rozmarynem.
  4. Gdy farsz przestygnie, nafaszeruj nim pieczarki. Przed ugrillowaniem możesz zawinąć je w folię aluminiową - będą bardziej aromatyczne.
  5. Grilluj je przez około 25 minut, aż kapelusze pieczarek będą miękkie. Podawaj ciepłe.

Rada: Kombinację warzyw do faszerowania pieczarek możesz zmieniać dowolnie, według własnych upodobań. Możesz wbić do nich jajko, dodać przesmażony boczek lub przecier pomidorowy.

Więcej o: