Sznycel - tradycyjne danie austriackie. Jak przyrządzić sznycel? [PRZEPIS]

Sznycel cielęcy to danie, które zachwyci wszystkich mięsożerców. Pochodzi z Austrii, gdzie uważany jest za jeden z narodowych przysmaków. Jeśli szukasz inspiracji na idealny mięsny obiad, sprawdź koniecznie nasz przepis!

Co to jest sznycel?

Sznycel to rodzaj kotleta przygotowywanego klasycznie z mięsa cielęcego. Płat mięsa rozbija się na grubość ok. 3 milimetrów, smaży na maśle i podaje z plastrem cytryny w towarzystwie sałatki ziemniaczanej. Porcja sznycla w jego ojczyźnie to niekiedy kotlet mający aż 30 cm średnicy! Jak zrobić sznycel po wiedeńsku? Z czego zrobić sznycel, jeśli nie mamy pod ręką cielęciny? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 plastry mięsa cielęcego
  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej roślinny
  • masło klarowane

Jak przyrządzić sznycel?

  1. Każdy z plastrów rozbij tłuczkiem na grubość około 3 milimetrów. Cielęcina to mięso delikatne i kleiste, więc rozbijaj je przez folię, aby go nie zniszczyć.
  2. Gdy mięso będzie rozbite, należy je lekko przyprawić solą i pieprzem, a później obtoczyć w panierce.
  3. W trzech głębokich talerzach przygotuj mąkę pszenną, jajko i bułkę tartą. Mąkę należy wcześniej przesiać przez sitko, jajko natomiast ubić. Każdy plaster oprósz mąką, następnie obtocz w ubitym jajku. Następnie odstaw na 30 minut. Po tym czasie obtocz każdy sznycel w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej roślinny z dodatkiem klarowanego masła. Każdy plaster mięsa smaż przez kilka minut, aż panierka się przyrumieni.
  5. Uwaga! Tłuszczu powinno być sporo - tak, aby wtedy, gdy delikatnie poruszysz patelnią, zalewał on sznycle od góry. Pamiętaj też, aby nie kłaść mięsa na zimny lub letni olej - panierka wtedy bardzo łatwo go wchłonie i sznycle będą zbyt tłuste, nieapetyczne.

Rada: Sznycel podawaj z sałatką ziemniaczaną. Do jej przygotowania potrzebujesz ziemniaków, majonezu, cebuli i cytryny. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w łupinkach. Następnie pokrój je w kostkę i wymieszaj z majonezem. Cebulę również pokrój w niewielką kostkę i dodaj do pozostałych składników sałatki. Potrawę serwuj z połówką cytryny, którą można będzie użyć do skropienia sokiem sałatki lub mięsa.

Sznycel - jakie mięso wybrać?

Tradycyjny sznycel przygotowywany jest z cielęciny. To jednak drogie mięso, które nie jest dostępne we wszystkich sklepach. Zamiast niego można użyć mięsa wołowego (np. z pierwszej krzyżowej) lub wieprzowego (schab - wtedy przygotowujemy schabowy a la sznycel). Jak przyrządzić sznycel wołowy lub wieprzowy? Sposób przygotowania nie różni się zbytnio - należy zachować wszystkie kroki tak, jak w przepisie z użyciem cielęciny. Wołowinę lub wieprzowinę można jednak przyprawić (nie zaleca się przyprawiania mięsa cielęcego innymi przyprawami niż pieprz i sól, bo można zabić jego delikatny smak!) - użyj na przykład czosnku, tymianku, rozmarynu.

Zamiast sałatki ziemniaczanej możesz podać na przykład ćwiartki ziemniaków oraz inne warzywa pieczone w przyprawach lub wybrać tradycyjną, polską wersję - z tłuczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą lub buraczkami.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA