Pierogi z mięsem mielonym i mięsem z rosołu - trzy przepisy dla każdego

Pierogi z mięsem to doskonała propozycja na obiad. Przygotowywały je nasze mamy, babcie, ciocie... Czas dorównać ich kulinarnym wyczynom! Przedstawiamy trzy przepisy na pierogi z mięsem!

Pierogi z mięsem - jakie mięso wybrać?

Pierogi z mięsem to danie rewelacyjne pod wieloma względami. Po pierwsze - jest pyszne. Po drugie - można zrobić naraz bardzo dużo pierogów, zamrozić je i cieszyć się ich pysznym smakiem w dowolnej chwili. Po trzecie - farsz do pierogów z mięsem można przygotować na wiele różnych sposobów!

Pierogi z mięsem będą przepyszne tak naprawdę z każdym wybranym mięsem. Do ich przygotowania można wybrać tak naprawdę dowolny rodzaj mięsa. Niekoniecznie musi być ono kupione specjalnie na tę okazję - do farszu na pierogi z mięsem można użyć mięsa z rosołu lub pieczeni, które zostało z poprzedniego obiadu. Warto pamiętać, że mięso z rosołu może potrzebować więcej przypraw. Sprawdźcie nasze propozycje na pierogi z mięsem!

Jak ugotować pierogi z mięsem?

Składniki:

Na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 450) + mąka do podsypania
  • łyżeczka soli
  • dwie łyżki oleju roślinnego
  • 300 ml ciepłej wody o temperaturze około 60*C

Mąkę przesiej do dużej miski. Wsyp sól, dodaj olej i powoli wlewaj ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Zagnieć je i sprawdź konsystencję - powinno być elastyczne, sprężyste i gładkie. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki, jeśli zbyt zbite - dodaj jeszcze trochę wody. Rozwałkuj je na stolnicy lub na blacie i powykrawaj kółka szklanką lub foremką.

Farsz na pierogi z mięsem z rosołu:

  • 500 g mięsa wołowego z rosołu
  • jajko
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Mięso z rosołu oddziel od kości, usuń chrząstki. Rozszarp je widelcem lub pokój w kostkę, w zależności od tego, czy jest twarde. Cebule pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, następne rozgrzej olej na patelni i podsmaż pokrojone warzywa. Zmniejsz ogień, dodaj mięso, przypraw je solą i pieprzem, a następnie odstaw, by przestygło.

lub

Farsz na pierogi z mięsem mielonym:

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 100 g pieczarek
  • 1 jajko
  • słodka papryka, sól, pieprz

Pieczarki pokrój i przesmaż szybko na rozgrzanym oleju na patelni. Mięso przełóż do dużej misy, wbij do niego jajko, dopraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką.

lub

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • świeża kolendra
  • nasiona kolendry
  • 1 jajko
  • szalotka
  • ząbek czosnku

Szalotkę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Nasiona kolendry rozbij w moździerzu na proszek, świeżą kolendrę posiekaj. Mięso wyłóż do dużej miski. Wbij do niego jajko, dodaj szalotkę, czosnek i kolendrę - zarówno nasiona, jak i starte ziarna. Wszystkie składniki wymieszaj drewnianą łyżką.

Na kółka wycięte z ciasta wyłóż po dużej łyżce nadzienia. Sklej brzegi ciasta palcami, widelcem lub formą do pierogów. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli. Pierogi wrzucaj partiami do gorącej wody. Wyjmuj je po kilku minutach, gdy wypłyną na powierzchnię - rób to za pomocą łyżki z otworami, by nadmiar wody obciekł. Pierogi z mięsem podawaj gorące.

Więcej o: