Przepis na kotlety ziemniaczane. Dobrze wykorzystaj ziemniaki, które zostały z obiadu!

Kotlety ziemniaczane to pomysłowa i smaczna potrawa, którą możesz zrobić z ziemniaków pozostałych po poprzednim obiedzie. Są mięciutkie, rumiane i pasuje do nich wiele dodatków. Sprawdź, jak się robi kotlety ziemniaczane.

Kotlety ziemniaczane są doskonałym pomysłem na obiad zwłaszcza dla tych, którym znudziły się już tradycyjne placki ziemniaczane czy babka ziemniaczana. Szukasz inspiracji na łatwą w przygotowaniu potrawę? Z wczorajszego obiadu został ci nadmiar ziemniaków? Świetnie! Wystarczy trochę kreatywności i szybko przygotujesz z nich nowe i pyszne danie.

Co do kotletów ziemniaczanych?

Będziesz potrzebować:

  • ok. 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • dwie łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • łyżka mąki
  • wędzony boczek
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • pieprz i sól
  • olej roślinny do smażenia

Jak się robi kotlety ziemniaczane?

  1. Ugotowane ziemniaki przesyp do dużej miski. Potłucz je tłuczkiem do ziemniaków, jeśli nie było to zrobione wcześniej. Wbij do nich jajko, dodaj jogurt grecki, wsyp łyżkę mąki. Jeśli masa ziemniaczana jest bardzo gęsta, wbij jeszcze jedno jajko.
  2. Wędzony boczek pokrój w kostkę, podsmaż na suchej patelni. Razem z wytopionym tłuszczem dodaj do masy ziemniaczanej. Jeśli nie jesz mięsa lub nie masz pod ręką wędzonego boczku, pomiń ten krok.
  3. Przypraw masę ziemniaczaną słodką solą i pieprzem. Następnie dokładnie wymieszaj, aby smaki dobrze się połączyły.
  4. Z tak przygotowanych ziemniaków formuj podłużne kotleciki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż na nim kotlety ziemniaczane z obu stron, by były rumiane. Smacznego!

Z czym zrobić kotlety ziemniaczane?

Kotlet ziemniaczany, choć sam w sobie jest bez wątpienia pyszny, potrzebuje zwykle dodatków. W najprostszej wersji możesz go podać podobnie jak placki ziemniaczane - z dużą łyżką gęstej, kwaśnej śmietany lub po prostu z keczupem. Świetnie sprawdzą się do niego różnego rodzaju sosy warzywne i mięsne. Możesz również podać je z gulaszem mięsnym, takim, jaki przygotowuje się do kaszy gryczanej lub z sosem koperkowym. My uznaliśmy, że kotlet ziemniaczany będzie doskonale smakował w lekkim sosie z dużą ilością papryki i pieczarek.

Przygotuj:

  • dużą paprykę
  • kilka średnich pieczarek
  • połowę cebuli
  • łyżkę mąki
  • dużą łyżkę gęstego jogurtu
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, sól i pieprz
  • odrobinę oleju roślinnego

Paprykę umyj, wytnij z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę lub plasterki. Poszatkuj również wcześniej obraną cebulę. Wrzuć ją jako pierwszą na patelnię z rozgrzaną odrobioną oleju. Po chwili dodaj paprykę, a na końcu pieczarki. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie przykryj przykrywką i duś przez 8-10 minut. Następnie wlej do kubka odrobinę zimnej wody i łyżkę powstałego wywaru. Wsyp mąkę i dobrze rozmieszaj, a następnie dodaj łyżkę jogurtu i jeszcze raz połącz składniki. Taką mieszankę dodaj do duszących się warzyw i wymieszaj, by zagęścić sos. Podawaj ze smażonymi na złoto kotletami ziemniaczanymi.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA