Jak zrobić naleśniki? Prosty przepis na naleśniki krok po kroku

Naleśniki to pyszne i pożywne danie, które wspaniale się nadaje na śniadanie, obiad i kolację. My uwielbiamy naleśniki za to, że są łatwe w przygotowaniu i dają pełną dowolność w wyborze nadzienia. Przekonajcie się sami, że jakie to proste. Dzięki naszemu przepisowi będziecie mogli cieszyć się pysznymi naleśnikami każdego dnia.

Jak zrobić naleśniki?

Naleśniki to jedno z najprostszych do przyrządzenia dań. Do ich przygotowania wystarczą jedynie mąka, mleko i jajka. Prawdopodobnie dlatego naleśniki są tak popularne na całym świecie. Zajadają się nimi absolutnie wszyscy - od Europejczyków, przez Amerykanów, po mieszkańców dalekiej Azji. Ich pochodzenie nie jest jednoznacznie określone. Niektóre źródła podają, że zostały wymyślone w starożytnej Grecji, a pierwsze wzmianki o nich pojawiały się już w IV p.n.e. Włosi natomiast sądzą, że to ich wynalazek. Według nich naleśniki powstały we Florencji, a ich koncept został przewieziony do Francji przez Katarzynę Medycejską w XVI wieku.

Wyjaśnienia genezy naleśników nie ułatwia fakt, że są one potrawą bardzo zróżnicowaną i uniwersalną. Istnieje wiele rodzajów ciasta naleśnikowego. W każdym kraju podaje się je inaczej. Można je przygotowywać na słodko bądź słono. Niektóre z nich podaje się na zimno, a inne wolimy na gorąco.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

W naszym regionie popularniejsze są naleśniki bardzo cienkie. Często im cieńsze jest ciasto naleśnikowe, tym naleśnik uważa się za lepszy. W Stanach Zjednoczonych królują natomiast tzw. pancakes. Są to nieduże placuszki, które dzięki dodatkowi środka spulchniającego stają się bardzo puszyste.

Te dwa rodzaje naleśników różnią się przede wszystkim rozmieszczeniem dodatków. Popularniejsze w naszym kraju cienkie naleśniki zwijamy w różne kształty (przede wszystkim trójkąty, ruloniki i koperty), a wszystkie ich dodatki znajdują się w środku. Tymczasem pancake-ów nie da się zwijać, więc dodatki (np. dżem, syrop czy owoce) musimy kłaść na placuszkach lub obok nich na talerzu.

Naleśniki - składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody (najlepiej lekko gazowanej)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • ok. 60 ml oleju lub roztopionego masła (ok. 4 łyżki)
  • sól (ew. pieprz)

Naleśniki - jak zrobić je krok po kroku:

  1. Przygotowujemy sobie głęboką miskę. Wlewamy do niej wodę i mleko.
  2. Do środka wbijamy jajka, roztrzepujemy i zasypujemy wszystko mąką. Dokładnie mieszamy całość.
  3. Kiedy ciasto jest rzadkie i gładkie, dajemy mu odpocząć na ok 20-30 minut. Dzięki temu stanie się elastyczne, a my będziemy mogli smażyć cieniutkie naleśniki bez obaw, że będą się niszczyły w trakcie przekładania na drugą stronę.
  4. Gdy po tym czasie ciasto stanie się gęstsze, dodajemy do niego nieco tłuszczu lub wody.
  5. Wszystko raz jeszcze dokładnie mieszamy.
  6. Patelnię skrapiamy kilkoma kroplami tłuszczu i przecieramy ręcznikiem papierowym - dzięki temu naleśniki nie będą do niej przywierały.
  7. Głęboką łyżką lub chochelką nabieramy ciasto z miski. Rozprowadzamy je starannie na całej powierzchni patelni i wygładzamy spodem łyżki.
  8. Gdy naleśnik jest odpowiednio wysmażony, obracamy go na drugą stronę. Możemy przy tym pomóc sobie płaską szpatułką.
  9. Kiedy naleśnik jest już rumiany z każdej strony, wykładamy go na talerz i bierzemy się za smażenie kolejnego.
  10. W międzyczasie nakładamy wybrane dodatki na naleśnik i zawijamy go wedle uznania.

Jak zrobić dobre naleśniki?

Nasz przepis na ciasto pozwoli wam zrobić naprawdę dobre naleśniki. Lecz po usmażeniu należy je jeszcze uzupełnić odpowiednimi dodatkami. To ten moment, kiedy możecie puścić wodze własnej fantazji i dodać do naleśników, co tylko dusza zapragnie. Mogą to być owoce z bitą śmietaną, czekolada, farsz z serem i pieczarkami, mięso lub warzywa. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest biały ser lub twaróg przyrządzony na słodko. Eksperymentujcie i twórzcie nowe wersje naleśników!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Czekoladowy tort naleśnikowy

Najładniejsze naleśniki na świecie

Gotowanie na Włóczykija, czyli "paczuszki" z naleśników

Więcej o:
Copyright © Agora SA