Jak gotować ziemniaki? Podpowiadamy wam jak należy przyrządzić ziemniaki, aby zachowały swoje właściwości

Jak długo gotować ziemniaki? To pytanie, które często budzi wiele wątpliwości. Ziemniaki w naszym menu są częstymi bywalcami, zatem każdy powinien umieć je przygotować. Z tego przepisu dowiecie się jak i ile czasu należy gotować ziemniaki oraz jak je wcześniej przygotować.

Gotowanie ziemniaków

Ziemniaki z reguły gotujemy w wodzie. Potrzebny jest nam do tego duży, głęboki garnek. Czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości. Im większy ziemniak, tym gotuje się dłużej. Jeśli nie gotujemy ziemniaków w mundurkach musimy je obrać. Podczas obierania starajmy się zanurzać nóż bardzo płytko, tak, aby odchodziła od nich sama ciemna warstwa. Wiele wartości odżywczych znajduje się w ziemniaku właśnie tuż pod jego skórką. Podobnie jest z temperaturą gotowania. Witamina C zawarta w ziemniakach łatwo zanika w zimnej wodzie. Dlatego lepiej będzie, gdy nasze ziemniaki wrzucimy do już wrzącej wody.

Często zadajemy sobie pytanie jak ugotować ziemniaki, aby były soczyste, żeby nie były kruche i się nie rozpadały. Są na to różne sposoby. Jednym z nich jest dodanie kilku łyżek oleju do wody, w której nasze ziemniaki będą się gotować. Jeszcze inna teoria mówi o zasmażeniu cebuli, którą potem należy dodać do gotujących się ziemniaków.

Ziemniaki możemy również gotować w tak zwanych mundurkach. To znaczy, że nie zawsze musimy je obierać. Zdecydowanie najlepiej nadają się do tego ziemniaki młode, które swój najgorętszy czas przeżywają latem. Musimy natomiast pamiętać, aby takie ziemniaki również oczyścić.

Jak gotować ziemniaki?

  1. Dobrze wybrać ziemniaki o podobnych rozmiarach. To ułatwi nam proces gotowania i wszystkie ugotują się w podobnym czasie. Jeśli jednak nam się nie uda i trafi nam się kilka dużych ziemniaków, możemy je pokroić na mniejsze części, np. na ćwiartki.
  2. Przed ugotowaniem obieramy ziemniaki. Najlepiej użyć do tego specjalnej obieraczki.
  3. Po obieraniu warto ziemniaki przemyć w zimnej wodzie. Możemy użyć do tego sita.
  4. Do dużego garnka wlewamy wodę. Należy pamiętać, że jeśli będzie jej zbyt mało po dodaniu ziemniaków, to musimy ją uzupełnić tak, by pokrywała wszystkie ziemniaki.
  5. Zagotowujemy wodę i solimy ją kilkoma szczyptami soli.
  6. Gdy woda zaczyna się gotować, dodajemy ostrożnie nasze ziemniaki. Dobrze jest używać do tego łyżki cedzakowej.
  7. Ile gotować ziemniaki? Ok. 20-30 minut pod przykryciem.
  8. Jeśli woda z ziemniakami zagotuje się zbyt szybko możemy zmniejszyć płomień, aby nie buchała z garnka.
  9. Do sprawdzenia, czy ziemniaki są gotowe możemy użyć ostrego noża lub widelca. Delikatnie nakłuwamy warzywa. Jeśli nóż lub widelec gładko wbija się w powierzchnię, oznacza to, że są gotowe.
  10. Ziemniaki po ugotowaniu należy odcedzić. Najlepiej wykorzystać do tego sito lub durszlak. Dla pozbycia się większej ilości wody można je ponownie wrzucić do garnka bez wody i na małym płomieniu, bez pokrywki, poczekać aż jej resztki odparują.
  11. Ziemniaki są gotowe do podania bezpośrednio po wyjęciu z garnka.

Gotowanie ziemniaki

Ziemniaki gotowane możemy używać do wielu potraw. Mogą służyć jako dodatek w formie puree lub w całości. Możemy pokroić je na talarki lub paski i dodatkowo usmażyć. Warto je włożyć do piekarnika i upiec. Wachlarz możliwości jest naprawdę bogaty. Zachęcamy was do częstego spożywania i gotowania ziemniaków. Z pewnością dodadzą waszym potrawom charakteru. Smacznego!

Zobacz również:

Jak zrobić idealne puree ziemniaczane?

Pączki ziemniaczane

Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis na domowe placki ziemniaczane

Więcej o:
Skomentuj:
Jak gotować ziemniaki? Podpowiadamy wam jak należy przyrządzić ziemniaki, aby zachowały swoje właściwości
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX