Jak gotować szparagi? Przepis na przygotowanie pysznych szparagów

Szparagi są bardzo dobrym dodatkiem do wielu potraw, lecz dla wielu osób są one problematyczne do przygotowania. Zupełnie niesłusznie, ponieważ jest to bardzo proste. Dzięki temu przepisowi na pewno przyrządzicie szparagi w odpowiedni sposób. Podpowiadamy wam jak należy ugotować szparagi.

Gotowanie szparagów

Gotowanie szparagów jest konieczne, aby były pysznym dodatkiem. Możemy je podawać po prostu ugotowane, albo podsmażyć je po ugotowaniu, aby były chrupiące. Podane z sosem beszamelowym to niebo w gębie. Szparagi świetnie spisują się jako składniki tart, zapiekanek i sałatek. Możemy z nich przygotować pyszny krem szparagowy, w całości możemy je dodawać też do domowej pizzy. Gotowane szparagi świetnie się spisują jako dodatek do ryb, świetnie komponują się z ziemniakami pieczonymi.

Do gotowania wybieramy szparagi średniej wielkości. Nie powinny być zbyt grube oraz zbyt cienkie. Jeżeli chodzi o długość to im dłuższe, tym lepsze, wtedy wyglądają ładniej na talerzu. Po czym poznać, że szparagi są świeże? Po tym, że są lekko twardawe i sprężyste. Tutaj kolor też ma znaczenie, zwłaszcza w przypadku zielonych szparagów. Przed obróbką, należy odkroić lub odłamać twarde końcówki. Zielonych szparagów nie musimy obierać, jednak nie ma ku temu przeciwwskazań. Białe szparagi są bardziej łykowate, więc przed gotowaniem musimy je obrać. Ich fragmenty aż do pączków należy delikatnie zetrzeć nożem. Po pozbyciu się warstwy skóry będziemy mieć pewność, że po ugotowaniu nie będą łykowate.

Jak gotować szparagi?

  1. Na samym początku musimy dokładnie umyć szparagi pod zimną wodą.
  2. Białe szparagi po umyciu musimy obrać. Jeśli przygotowujemy zielone ten krok możemy pominąć. W obydwu rodzajach musimy obciąć twarde końcówki.
  3. Szparagi najlepiej gotować na stojąco. Potrzebny jest do tego głęboki, wysoki garnek.
  4. Ile potrzebujemy wody do gotowania szparagów? Zalewamy szparagi wodą w garnku tak, aby ich pączki wystawały poza poziom wody. Nie muszą być w całości zanurzone pod wodą.
  5. Wodę solimy, możemy dodać również ok. 1 łyżeczkę cukru.  Należy pamiętać, by białych szparagów nie solić. Gotujemy całość nad średnim ogniem.
  6. Garnek przykrywamy pokrywką. Ile czasu gotować szparagi? Zielone szparagi gotują się krócej od białych. Wystarczy ok. 10 minut. Za to białe musimy gotować ok. 15 minut.
  7. Czas gotowania może się zmieniać, a wpływ na to ma grubość warzyw. Warto sprawdzać czy nie są już gotowe. Można to zrobić przy pomocy widelca. Jeśli szparagi są jednocześnie miękkie i sztywne znaczy, że są gotowe. Nie powinny się łamać w gorącej wodzie. Wtedy to oznaka rozgotowania.
  8. Bezpośrednio po gotowaniu należy odcedzić szparagi. Potem możemy je od razu podawać do stołu.

Jak przygotować szparagi?

Szparagi możemy przechowywać do trzech dni w lodówce. Należy je owinąć wilgotną ściereczką. Im szybciej je zjemy, tym będą smaczniejsze. Poza gotowaniem szparagów możemy je również piec, smażyć albo grillować. Grillowanie szparagów trwa ok. kilkunastu minut. Podczas grillowania szparagów musimy pamiętać o ich odwracaniu. W piekarniku możemy je upiec w folii lub rękawie do pieczenia.

Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na gotowane szparagi. Teraz wiecie, jak i jak długo gotować należy gotować szparagi. Pamiętajcie o starannym przygotowaniu szparagów. Zawsze należy je oczyścić i obrać przed gotowaniem. Polecamy wam dodawanie szparagów do waszych ulubionych potraw.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.