Jak suszyć grzyby? Powiemy wam jak najlepiej ususzyć wasze zdobycze w warunkach domowych

Suszone grzyby to prawdziwy przysmak. Możemy je dodawać do wielu potraw. Świetnie nadają się do zup i sosów. Mogą być świetnym dodatkiem do farszu pierogowego lub do uszek. Ich smak i aromat wzbogacą każde danie. Z powodzeniem możemy je dodawać do wielu świątecznych potraw. Wyjaśnimy wam jak dobrze ususzyć grzyby.

Suszone grzyby

Suszone grzyby mają wiele zastosowań. Możemy je dodawać tak naprawdę do wszystkiego. Świetnie nadają się do farszu, bigosu czy zupy grzybowej. Poza daniami świątecznymi możemy z nich przygotować wiele innych potraw. Na bazie grzybów suszonych możemy zrobić pyszny sos grzybowy. Grzyby suszone możemy też bardzo łatwo ukisić. Możemy je dowolnie panierować, a następnie przyrządzać z nich oddzielne danie.

Do suszenia grzybów w warunkach domowych tak naprawdę nie potrzebujemy wiele. Natomiast musimy pamiętać o kilku zasadach. Grzyby należy dokładnie oczyścić. Nie powinniśmy używać do tego nadmiernej ilości wody. Woda wydłuża proces suszenia, zatem unikajmy ich nadmiernego moczenia lub długiego płukania. Najlepiej do ich oczyszczenia użyć nożyka, szczoteczki lub wilgotnej gąbeczki. Pamiętajmy również, aby nasze grzyby odrobaczyć. Często z naszą zdobyczą przygarniemy niepożądanych lokatorów, którzy mogą zniszczyć nasze zbiory. Przed suszeniem należy podjąć decyzję, w jakiej postaci chcemy przechowywać nasze suszone grzyby. Jeśli mają być później wykorzystywane do różnych dań to kroimy je na mniejsze kawałki, lecz niezbyt małe. Często możemy też suszyć kapelusze grzybów w całości. Jeśli chcemy przygotować z suszonych grzybów proszek, wtedy kroimy je na dużo mniejsze kawałki. Suszenie grzybów w mniejszych kawałkach przyśpiesza proces suszenia.

Jak suszyć grzyby - sposoby:

  • Suszenie grzybów na słońcu

To zdecydowanie najprostsza i najtańsza metoda suszenia grzybów. Potrzebne jest nam do tego dobrze nasłonecznione i suche miejsce. Jest to proces długotrwały, więc należy nasze grzyby odpowiednio zabezpieczyć. Do tego potrzebne będzie nam sito, na którym ułożymy nasze grzyby. Dla bezpieczeństwa przed szkodnikami i zanieczyszczeniami możemy je przykryć gazą. Grzyby powinny leżeć ok. 1 dnia w pełnym słońcu. Czasami ten proces należy wydłużyć do kilku dni, a gdy grzyby staną się giętkie i twarde będziemy pewni, że zostały należycie ususzone. Do suszenia grzybów na świeżym powietrzu potrzebna nam jest doskonała pogoda. Nie należy suszyć grzybów w pochmurne dni albo w dni podeszczowe.

  • Suszenie grzybów w piekarniku

To kolejna metoda suszenia grzybów w domowym zaciszu. Do tego procesu możemy wykorzystać nasz piekarnik z termo obiegiem. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Na nim układamy nasze grzyby. Powinny być ułożone w odstępach tak, aby powietrze równomiernie je owiewało. Nie powinny się ze sobą stykać. Drzwiczki do piekarnika powinny być uchylone, aby wilgoć powstała wskutek odparowywania wydostawała się na zewnątrz. W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Temperatura suszenia grzybów powinna być nie większa niż 50 – 60 stopni. Warto z początku ustawić mniejszą temperaturę i potem ją dopiero zwiększyć. Suszenie grzybów w piekarniku zajmuje parę godzin. Po ich wyciągnięciu należy je odstawić i sprawdzić stopień wyschnięcia. Jeśli jest on niewystarczający cały proces należy powtórzyć.

  • Suszenie grzybów w suszarce

Grzyby suszone w suszarce należy jedynie odpowiednio przygotować. Musimy je oczyścić i pokroić. Całą resztą zajmie się mechanizm suszarki do grzybów. Postępujmy wedle zaleceń producenta. Suszenie grzybów w suszarce to najłatwiejsza metoda.

  • Suszenie grzybów nad kaloryferem lub innym źródłem ciepła

To kolejna czasochłonna metoda. Kawałki grzybów należy nawlec na nitkę i rozwiesić wzdłuż urządzenia grzewczego. Kawałki grzybów nie powinny być zbyt duże, by nie zerwały naszej nitki lub sznurka. Ta metoda może zajmować zdecydowanie najwięcej czasu. Natomiast możemy cieszyć się podczas tego procesu ciekawą dekoracją i pięknym aromatem grzybów roznoszącym się po pomieszczeniu.

Suszenie grzybów

Jak sami widzicie, suszenie grzybów może być czasochłonne, ale nie jest skomplikowane. Warto wybierać się na grzyby, by potem przygotowywać z nich wspaniałe dania i dodatki. Dzięki naszym sposobom przekonaliście się, że suszyć grzyby można wszędzie i nie potrzebne jest do tego specjalistyczne urządzenie ani wysokie umiejętności. Zachęcamy was to korzystania z naszych rad podczas suszenia grzybów.

Zobacz również:

Jak mrozić grzyby? Zachowaj smak swoich jesiennych zdobyczy na dłużej

Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu

Jak marynować grzyby? Proste triki i zasady podczas marynowania grzybów

Więcej o: