Jajko na miękko to pyszne danie, które możemy sami z łatwością przygotować. Najczęstszym problemem jednak jest czas gotowania jajka. Zdarza się, że nasze jajka przegotujemy zbyt długo lub będziemy gotowali zbyt krótko. Efekt jest taki sam, zawód. Środek jajka jest ścięty i twardy albo całe jajko jest luźne i zbyt łatwo się rozpada. Jak temu zaradzić? Ile czasu gotować jajko na miękko?
Dzięki naszemu przepisowi dowiecie się jak ugotować jajko na miękko za każdym razem. Aby przygotować idealne jajko z płynnym żółtkiem i lekko ściętym białkiem należy pamiętać o kilku zasadach. Jajka, które chcemy ugotować nie powinny być wyciągnięte bezpośrednio z lodówki. Zimne jajko po kontakcie z gorącą wodą w garnku szybciej pęka i jego środek może wypłynąć na zewnątrz. Dlatego jajka należy odstawić po wyciągnięciu z lodówki. Gdy osiągną temperaturę pokojową, będziemy mogli je gotować bez ryzyka. Warto również, by jajka były jak najświeższe. Trzeba również pamiętać, że wielkość jajek ma znaczenie. Im mniejsze jajko, tym szybciej będzie się gotować, odwrotnie do większych jajek.
Możemy podzielić jajka według rozmiaru i przyporządkować im określony czas gotowania. Czas gotowania jajka na miękko ze względu na rozmiar:
Dzięki tym radom wasze jajka na miękko zawsze będą idealne. Warto zwracać uwagę na czas gotowania, ponieważ nie każde jajko zachowa się tak samo. Pamiętajcie, że trening czyni mistrza i z czasem coraz prościej będzie wam uzyskiwać idealną konsystencję płynnego żółtka, a wasze śniadania lub kolacje będą coraz lepsze. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu.
Zobacz również: