Jak gotować brokuły? Podpowiadamy, jak należy przygotować brokuły, by zachowały swoje wartości

Zielone brokuły to przepyszne warzywo, które ma wiele uniwersalnych zastosowań. Na pierwszy rzut oka widać, że sporo łączy je z kalafiorem. Wiele zastosowań brokułów pokrywa się z kalafiorem. Dlatego też te warzywa często występują w swoim towarzystwie. Powiemy wam jak należy przygotować brokuły, aby zachowały wszystkie swoje wartości odżywcze.

Gotowane brokuły

Na gotowanie możemy przeznaczyć brokuły mrożone jak i brokuły świeże. Najwięcej właściwości mają zdecydowanie te drugie. Brokuły są dostępne cały rok, a najlepszy okres na ich spożywanie to późna jesień. Brokuł poza swoim ciekawym wyglądem i wspaniałym smakiem to również źródło wieku wartości odżywczych. Według naukowców to warzywo, które może uchronić nas przed rakiem, a to wszystko za sprawą sulforafanu. Brokuły mogą również hamować objawy autyzmu. Mają też zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny oraz nasze kości i stawy. Dodatkowo brokuły zawierają również dużo białka, soli mineralnych, witamin oraz błonnika. W brokule znajdziemy również pozostałe pierwiastki ważne dla naszego organizmu, między innymi wapń, magnez, fosfor, żelazo i potas.

Brokuły gotowane na parze:

  1. Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki. Mnóstwo smaku mają również łodygi, które obieramy i kroimy na mniejsze części.
  2. Przygotowujemy duży garnek. Zalewamy go ok. 3 litrami wody.
  3. Na garnek zakładamy koszyk metalowy do gotowania warzyw na parze.
  4. Do środka wkładamy nasze części brokułów i przykrywamy.
  5. Czas gotowania brokułów to 10 minut, brokuły gotujemy. Przez cały czas sprawdzamy stopień ugotowania brokułów.
  6. Bezpośrednio po ugotowaniu możemy podawać nasze brokuły.

Brokuły gotowane w wodzie:

  1. Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki.
  2. Przygotowujemy duży garnek, który zalewamy ok. 3 litrami wody. Wodę solimy kilkoma łyżeczkami soli.
  3. Do gotującej się wody wkładamy brokuły. Najlepiej użyć do tego dużej łyżki lub chochelki.
  4. Ile gotuje się brokuły? Brokuły gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut. Przez cały czas sprawdzamy stopień ugotowania, możemy do tego wykorzystać widelec i delikatnie nakłuwać warzywa.
  5. Po odcedzeniu brokułów możemy je od razu podawać na talerzach.

Gotowany brokuł

To wspaniały dodatek do wielu dań. Brokuły gotowane możemy dodawać do ryb lub mięs. Z gotowanych brokułów możemy przygotować pyszną zupę lub zupę krem. Te warzywa smakują doskonale w każdej postaci. Warto je jeść jak najczęściej - według naukowych źródeł 150 g brokułów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminy A, B1 i C. A porcję brokułów najlepiej spożywać ok. 3 razy tygodniowo.

Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na gotowane brokuły. Próbujcie ugotować je we własnych kuchniach i dodawać do waszych potraw. Również polecamy wam częstsze raczenie się brokułami, jeśli do tej pory robiliście to rzadko.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Brokuły - właściwości i pomysły na podanie. Przepisy na tartę i zapiekankę z brokułami

Jak ugotować kalafior? By był najsmaczniejszy, pamiętaj o tych zasadach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.