Jak zrobić karmel? Wyjaśniamy wam jak zrobić pyszny dodatek do deserów

Karmel od zawsze kojarzy się nam z deserami. Dla niektórych była to polewa stosowana w ciastach lub ciasteczkach. Dla innych karmel kojarzy się z cukierkami albo lodami o tym smaku. Przede wszystkim to bardzo prosty do przyrządzenia dodatek. Od teraz będziecie mogli przyrządzić go własnoręczne w swoich kuchniach.

Jak zrobić karmel z cukru?

Karmel to w gruncie rzeczy skrystalizowany cukier. Po tym procesie osiąga on bursztynowy kolor, słodki smak i gęstą konsystencję. Wykorzystanie karmelu jest przeróżne. Można go dodawać do ciast i ciasteczek jako polewa, warstwa lub nadzienie. Spisuje się doskonale jako dodatek do lodów. Poza wartością smakową świetnie nadaje się również do ozdabiania naszych kulinarnych dzieł. Możemy tworzyć z niego wyjątkowe kształty dzięki jego plastyczności, gęstej konsystencji i tego, że po jakimś czasie karmel zasycha.

Karmel ma przede wszystkim smak słodki, jak cukier. Ten smak możemy wzbogacać przez dodawanie różnych dodatków. Świetnie nadają się do tego przyprawy. Najpopularniejszym połączeniem jest cynamon. Poza cynamonem możemy spróbować dodać szczyptę pieprzu lub chili. Gdy chcemy zmienić konsystencję i kolor karmelu spróbujmy dodać do niego parę łyżek kakao lub odrobinę masła.

Karmel - składniki:

  • 1,5 szklanki cukru białego lub brązowego
  • 1 szklanka wody

Jak zrobić karmel - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy sobie głęboką patelnię albo rondelek i rozgrzewamy je nad ogniem.
  2. Wysypujemy nasz cukier na rozgrzaną powierzchnię.
  3. Do cukru dolewamy ok. 1/2 szklanki wody.
  4. Całość gotujemy nad małym płomieniem. Energicznie mieszamy rozpuszczający się karmel z wodą.
  5. Ważne jest, aby cukier rozpuścił się zanim masa zacznie wrzeć. Gdy na jej powierzchni pojawią się bąble należy przestać gwałtownie mieszać. Robimy to od tego momentu delikatnie lub bez użycia łyżki i zamiast tego wykonujemy okrężne ruchy patelnią.
  6. Całość powinna mieć bursztynowy kolor. Od jego intensywności zależy czas spędzony nad ogniem. Karmel będzie ciemniejszy im dłużej zostawimy go nad ogniem.
  7. Gdy masa osiągnie zadowalający nas kolor oraz konsystencję możemy nasz karmel wylewać na określone danie.

Domowy karmel

Po ugotowaniu, karmel bardzo szybko twardnieje i zastyga. Bezpośrednio z patelni lub rondelka należy go wylać na nasze ciasto, ciasteczka lub tam, gdzie potrzebujemy go w danym momencie. Możemy również wcześniej przygotować sobie papier do pieczenia na blasze, na którym będziemy tworzyć karmelowe wzory. Po zastygnięciu będziemy mogli użyć tych kształtów do dekoracji naszych deserów. Z rozlewania karmelu powstają tak zwane nitki. Jak zrobić nitki z karmelu? Wystarczy intensywnie polewać płaszczyznę papieru w różnych kierunkach. Warto pamiętać, że im nitki będą bliżej siebie tym bardziej stabilniejsza będzie nasza ozdoba. Pamiętajmy, aby zachować ostrożność. Karmel ze względu na swoją konsystencję oraz temperaturę po ugotowaniu jest bardzo niebezpieczny i może nas dotkliwie poparzyć. Warto zatem założyć rękawice.

Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na domowy karmel. Już wiecie, jak zrobić go własnoręcznie i stosować jako dekorację do różnych wypieków. Warto spróbować przygotować własny karmel i urozmaicić swoje desery pięknymi nitkami z karmelu.

Więcej o: