Jak ugotować kalafior? By był najsmaczniejszy, pamiętaj o tych zasadach

Kalafior świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Doskonale pasuje do mięsa i różnych rodzajów ryb. Możemy go piec, smażyć lub jeść na surowo. Jednak najpopularniejszy w naszej kuchni jest kalafior gotowany. Jak ugotować kalafior, by był najlepszy? Przedstawiamy wam klasyczny przepis.

Gotowany kalafior

Ugotowany kalafior to doskonały dodatek do dań głównych. Z kalafiora możemy zrobić również samodzielne danie. Do ugotowanego kalafiora możemy dodać bułkę tartą zmieszaną na patelni z masłem. Jaki powinien być po ugotowaniu? Al dente. Niezbyt miękki i lekko chrupki. Z ugotowanego kalafiora z łatwością przyrządzimy również zupę lub krem.

Pomysłów na podanie kalafiora może być wiele. Warto stosować go w wielu przepisach, ponieważ jest produktem bardzo zdrowym i pożywnym. Jest źródłem wielu witamin, znajdziemy w nim między innymi witaminy C, A, E i K. Zawiera również kwas foliowy. Jest bogaty w wapń, magnez, potas oraz fosfor.

Jak ugotować kalafiora? Wyjaśniamy krok po kroku:

  1. Czyścimy kalafiora. Przemywamy go zimną wodą. Usuwamy liście i twardą łodygę.
  2. Dzielimy kalafiora na mniejsze różyczki, aby szybciej się ugotowały.
  3. Przygotowujemy duży, głęboki garnek z pokrywką.
  4. Zalewamy go wodą, tak, by cały kalafior znalazł się pod jej powierzchnią.
  5. Aby nasze warzywo uzyskało słodki smak należy dodać do wody mleko lub sok z cytryny i odrobinę octu.
  6. Całość gotujemy przez ok. 15-20 minut.
  7. Kontrolujemy stopień ugotowania kalafiora. Najlepiej użyć do tego widelca i delikatnie nakłuwać.

Gotowany kalafior - z czym podawać?

Kalafior po ugotowaniu powinien zachować swój kształt. Najzdrowszy będzie, jeśli nie rozgotuje się nadmiernie, tylko pozostanie jędrny.  Kalafior jest gotowy do podania zaraz po wyjęciu z wody. Należy go jedynie dokładnie odsączyć. Możemy od razu przełożyć go na patelnię, gdzie dodatkowo go obsmażymy albo wymieszamy z bułką tartą i masłem.

By przygotować bułkę zasmażaną do kalafiora, wystarczy wziąć nieco bułki tartej - około sześciu łyżek "z górką". Bułkę umieszczamy na patelni, a patelnię ustawiamy na średnim ogniu. Podprażamy bułkę, cały czas mieszając, by równo się przyrumieniła. Gdy już będzie złocista, dodajemy do niej około dwóch łyżek masła i mieszamy, by dobrze połączyło się z bułką. Zdejmujemy patelnię z ognia zanim wszystko zrobi się zbyt gęste. Przed dodaniem bułki do kalafiora, możemy doprawić ją odrobiną soli. Jeśli lubicie ostrzejsze dodatki, sprawdzi się również pieprz i ostra papryka.

Gotowany kalafior można serwować nie tylko z bułką z masłem. Jako dodatek do niego świetnie sprawdzi się również sos serowy (można go zrobić np. z serków topionych albo sera typu cheddar, rozpuszczonego w śmietance). W lżejszej wersji możecie podać do niego również sos z gęstego jogurtu z dodatkiem ziół, czosnku, a także soli i pieprzu.

Gotowany kalafior to także świetny dodatek do obiadu. Można go serwować zarówno z daniami mięsnymi, jak i z makaronem. W sezonie doskonale smakuje w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem i sadzonych jajek.

Więcej o: