Jak zrobić kopytka? Przepis na tradycyjne kluseczki

Kopytka to kolejna tradycyjna potrawa w naszym regionie. Jej przyrządzanie niesie za sobą wiele wspomnień z lat dzieciństwa. Zwłaszcza, gdy przypomnimy sobie smak kopytek na słodko lub z surówką z marchewki. Podpowiemy wam jak przygotować je w waszej kuchni. Z ich obecności na talerzach ucieszą się z pewnością dzieci.

Jak zrobić dobre kopytka?

Do przygotowania pysznych kopytek używamy gotowanych ziemniaków, mąki, jaj oraz przypraw. Te wszystkie składniki należy zmieszać i utrzeć na gęstą masę. Z ciasta porcjujemy małe kluseczki w specyficznym kształcie rombów. Nasze kluseczki gotujemy w słonej wodzie.

Kopytka możemy podawać na słodko lub na słono. W wersji słodkiej możemy je podawać z masłem albo z cukrem. Kopytkom można nadać też własny smak - do masy wystarczy dodać marchewkę lub szpinak. Wtedy nasze kopytka wyjdą kolorowe i o delikatnym smaku naszych dodatków. Kopytka mogą być serwowane jako danie obiadowe lub danie głównie. Mogą być również dodatkiem do mięs lub gulaszu.

Jak zrobić pyszne kopytka - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 200 g mąki
  • sól

Kopytka - krok po kroku:

  1. Ziemniaki należy przygotować do gotowania. Dokładnie je oczyszczamy oraz obieramy. Większe ziemniaki należy pokroić na mniejsze kawałki. Całość zalewamy wodą i solimy.
  2. Ziemniaki gotujemy ok. 30 minut.  Stopień ugotowania możemy kontrolować wbijając widelec w ziemniaki. Powinien gładko się wsuwać.
  3. Po odcedzeniu i przestudzeniu ubijamy ziemniaki na gładkie puree.
  4. Na stolnicę wykładamy mąkę. Dodajemy do niej ziemniaki. Z całości formujemy kupkę i wygniatamy w jej środku otwór. Do środka wbijamy jajko. Całość solimy i zagniatamy.
  5. Podczas zagniatania możemy ciasto delikatnie podsypywać mąką. Ale nie należy z nią przesadzać. Im więcej mąki tym kopytka mogą wyjść nam twardsze.
  6. W nowym garnku zagotowujemy nową wodę. Solimy ją podczas gotowania.
  7. Ciasto dzielimy na kilka części. Ok. 4-5 podłużnych fragmentów. Z nich formujemy wałki grubości palca. Z uformowanego wałeczka odcinamy kawałeczki o długości kilku centymetrów.
  8. Małe wałeczki delikatnie ugniatamy, żeby nabrały kształtu zbliżonego do rombu
  9. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy aż staną się miękkie. Co jakiś czas należy mieszać całość. Trzeba uważać, aby kopytka nie przywierały do dnia garnka.
  10. Po ok. 4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię nasze kopytka są gotowe.
  11. Gotowe kopytka wyławiamy łyżką cedzakową lub małym sitkiem. Są gotowe do podania.

Jak zrobić pyszne kopytka?

Nasz przepis pokazuje wam jak zrobić kopytka ziemniaczane. Można również zamiast puree ziemniaczanego dodać puree z dyni. Składniki dodawane do masy wpływają na późniejszy smak i kolor naszych kopytek. Ponadto kopytka świetnie smakują z sosami śmietanowymi. Pyszne będą też z sosem ziołowym, szpinakowym lub pieczarkowym. Zachęcamy was do gotowania kopytek w waszych kuchniach. Będą stanowić pyszny dodatek do waszego obiadu.

Więcej o: