Jak zrobić leczo? Przepis na pyszne, tradycyjne danie jednogarnkowe w sam raz na letnie dni

Leczo to w ostatnim czasie jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Szczególnie chętnie sięgamy po nie latem, gdy warzywa, których używamy do jego przygotowania, są najlepsze i najtańsze. Jest to danie jednogarnkowe, więc nie powinno przysporzyć nam wielu kłopotów. A zresztą, nasz przepis na leczo na pewno pomoże wam w uniknięciu większości z nich.

Jak zrobić leczo?

Leczo to potrawa, która swoje korzenie ma w kuchni węgierskiej. Jest swojego rodzaju gulaszem z warzywami i niekiedy mięsem. To kolejne danie, którego uniwersalność daje nam szerokie pole do eksperymentów. Najpopularniejszymi składnikami leczo są papryka słodka, cukinia, kabaczek, pomidory, boczek, kiełbasa, kurczak i pieczarki. Każdy je przygotuje zgodnie ze swoimi preferencjami, na przykład bardzo łatwo jest przygotować leczo w wersji wegetariańskiej. Trzeba również zaznaczyć, iż leczo jest daniem niskokalorycznym.

Leczo to również potrawa, którą dobrze jest przechowywać. Jeśli efekt przerośnie nasze oczekiwania i wyjdzie nam go za dużo, możemy je pasteryzować w słoikach i trzymać w spiżarce przez dłuższy czas. Z pewnością przydadzą się takie zapasy przy okazji różnych świąt lub niespodziewanych wizyt.

Jak zrobić leczo z cukinią? Składniki:

  • 1 większa cukinia lub 2-3 mniejsze sztuki
  •  2-3 sztuki słodkiej papryki
  • ok. 250 ml wody
  • duża cebula
  • kawałek wędzonego boczku (ok. 100 g) lub około 200 g kiełbasy, kabanosów albo parówek
  • 4-5 świeżych pomidorów,  jedna puszka pomidorów lub kartonik pomidorowej passaty
  • zioła: majeranek, oregano, ziele angielskie, liść laurowy
  • ostra papryka lub pierz cayenne
  • sól, pieprz

Leczo z cukinią i boczkiem - krok po kroku:

  1. Zaczynamy od krojenia. Kroimy boczek w kostkę, cebulę w kostkę lub plasterki. Wrzucamy obydwa składniki na patelnię skroploną olejem i lekko podsmażamy.
  2. W tym czasie kroimy pozostałe warzywa. Cukinię i świeże pomidory (jeśli takich używamy) w kostkę, paprykę również w kostkę lub w paski.
  3. Zawartość patelni oraz paprykę i cukinię wrzucamy do dużego garnka.
  4. Dokładamy pomidory z puszki lub uprzednio pokrojone.
  5. Dolewamy szklankę wody i pod garnkiem włączamy średni płomień.
  6. Całość doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem.
  7. Wszystko dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i gotujemy tak przez kolejnych kilka minut, aby zbędna woda odparowała. Po ok. 20-25 minutach danie jest gotowe.

Leczo warzywne - wegetariańskie

Leczo wegetariańskie jest tak samo łatwe w przygotowaniu jak to z boczkiem z naszego przepisu. Musimy jedynie wymyślić jaki składnik ma być w zastępstwie za boczek. Może to być dodatkowe warzywo, więcej papryki, gotowane ziemniaki albo wcześniej usmażone kotlety sojowe.

Domowe leczo

Z czym podawać leczo? Leczo najlepiej jeść z pieczywem. Może to być dowolny jego rodzaj, My jednak uważamy, że najlepiej smakuje ze świeżą kajzerką lub kawałkiem bagietki. Chleb pozwoli nam na zrównoważenie smaku oraz wydobycie resztek płynnego sosu z warzyw. Będzie też pomocny, jeśli uznamy, że nasze leczo jest zbyt pikantne. Wtedy skutecznie zredukuje uczucie ostrości w ustach.

Leczo najlepiej podawać w małych miseczkach. Tak, jak na przykład tajską zupę. Wtedy z łatwością uda nam się wydobyć z niej każdy kęs pysznych warzyw. To prosty przepis i warto spróbować go zrobić samemu. Szybkość, łatwość i uniwersalność leczo pozwala nam je przygotowywać bardzo często. Jest to świetne danie na lunch do pracy lub w podróży. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu i szukania własnych smaków.

Więcej o: