Jak mrozić grzyby? Zachowaj smak swoich jesiennych zdobyczy na dłużej

Czy grzyby mrożone mogą smakować tak samo jak świeże? Co zrobić, jeśli nazbieraliśmy więcej grzybów niż jesteśmy w stanie przyrządzić? W tym przepisie pokażemy wam, jak należy przygotować wasze grzyby do zamrożenia i jak je najlepiej przechowywać. Zachęcamy was do zapoznania się z naszymi poradami.

Mrożenie grzybów

Mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów, by zachować zebrane przez nas grzyby na później. Po rozmrożeniu możemy je dowolnie przyrządzić, usmażyć albo ugotować, udusić lub dodać do sosu. Mrozić możemy absolutnie wszystkie gatunki grzybów. Najważniejsze jest, abyśmy sprawdzili je przed zamrożeniem. Grzyby powinny być oczyszczone i odrobaczone. Podobnie jak przy suszeniu grzybów musimy zadbać o ich stan, aby po rozmrożeniu był jak najlepsze. Grzyby możemy mrozić w całości lub pokroić je na mniejsze kawałki. Wszystko zależy od tego, do czego będziemy chcieli ich później używać. Możemy się zdecydować na oddzielenie kapeluszy grzybów od ich trzonów. Całe kapelusze mogą bowiem świetnie wyglądać na przykład w zupie, podczas gdy trzony świetnie sprawdzą się na przykład jako dodatek do sosu. Grzyby bardzo duże warto jednak pokroić na mniejsze kawałki. Mniejsze grzybki, jak na przykład kurki możemy mrozić w całości. Niektóre rodzaje grzybów mogą również wymagać obrania ze skórki.

Mrożenie grzybów gotowanych czy surowych?

Przed zamrożeniem grzybów powinniśmy je oczyścić i obgotować. Dzięki temu zmniejszymy ich objętość co ułatwi nam ich spakowanie do zamrożenia. Grzyby powinniśmy gotować, gdy nie mamy możliwości ich zamrożenia na świeżo. Przez gotowanie mogą one utracić część swoich walorów smakowych, jednak krótkie gotowanie wpłynie pozytywnie na ewentualne skutku uboczne spożycia grzybów. Grzyby do zamrożenia powinniśmy obgotować ok. 10 – 15 minut. Niektóre rodzaje grzybów możemy poddać blanszowaniu, dzięki temu unikniemy przykrej niespodzianki po ich rozmrożeniu. Takie grzyby jak rydze lub kurki mogą być gorzkie w smaku po rozmrożeniu. Wcześniejsze blanszowanie powinno temu zapobiec.

Grzyby mrożone - jak je przechowywać i rozmrażać?

Aby grzyby nie łączyły się ze sobą podczas procesu zamrażania warto je najpierw zamrozić oddzielnie na tackach lub blasze. Następnie możemy je przełożyć do plastikowych pudełeczek lub woreczków.

Grzyby powinniśmy przechowywać w zamrażarce. Temperatura w jakiej powinniśmy przechowywać grzyby mrożone to co najmniej -18 stopni. Czas przydatności grzybów mrożonych to ok. 6 miesięcy.

Po rozmrożeniu grzybów musimy pamiętać, aby nie mrozić ich ponownie. Może to spowodować poważne dolegliwości trawienne. Natomiast po rozmrożeniu, nasze grzyby mogą od razu być przez nas używane w gotowaniu. Możemy je smażyć, dusić albo gotować. Do rozmrażania grzybów najlepiej wykorzystać patelnię lub garnek z wodą. Jeśli zostawimy je do rozmrożenia w temperaturze pokojowej, mogą stracić swoje walory smakowe.

Czy grzyby można mrozić?

Mamy nadzieje, że odpowiedzieliśmy na to pytanie. Grzybami można cieszyć się przez długi czas, jeśli odpowiednio o to zadbamy. Czy suszone, czy mrożone warto je jeść przez cały rok. Są to pyszne i aromatyczne dodatki pasujące absolutnie do każdego rodzaju dania. Zachęcamy was do korzystania z naszych rad i do tworzenia wielu potraw na bazie grzybów.

Zobacz również:

Jak marynować grzyby? Proste triki i zasady podczas marynowania grzybów

Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu

Więcej o: