Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis na domowe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to kolejne tradycyjne danie kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie bardziej popularną formę potrawy z ziemniaków w naszej kulturze. Placki ziemniaczane są niezwykle proste w przygotowaniu, z łatwością możemy dobrać do niego mnóstwo składników. Warzywa, gęste sosy, gulasz świetnie pasują do placków. Podpowiemy wam jak je najlepiej przyrządzić.

Placek ziemniaczany

Placki ziemniaczane to pyszne danie z tartych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajek. Masę utworzoną z tych składników smażymy na oleju. Do placków ziemniaczanych możemy dodawać przeróżne dodatki. Często stosowany jest sos gulaszowy, podobny do placków po węgiersku. Tradycyjnym dodatkiem jest po prostu gęsta, kwaśna śmietana. Ale to nie wszystkie dodatki, jakie możemy podać z plackami ziemniaczanymi. Na ich wierzchu możemy roztopić żółty ser, możemy je podać z żurawiną albo na słodko z cukrem.

Klasyczne placki ziemniaczane muszą być przygotowane w oparciu o kilka zasad. Najlepsze do ich przygotowania będą stare ziemniaki, które zawierają więcej skrobi i mniej wody w odróżnieniu od młodych. Do startych ziemniaków dodajemy oczywiście jajka i mąkę, następnie wszystko należy wymieszać na jednolitą masę i smażyć na rumiany kolor. W tradycyjnym przepisie należy użyć smalcu, lecz w dzisiejszych czasach nie jest to popularny produkt w naszej kuchni. Wystarczy zwykły olej do smażenia. Ile czasu smażyć placki ziemniaczane? Aż zrobią się rumiano brązowe. Należy uważać, aby placki się nie spaliły. To wpłynie negatywnie na ich chrupkość.

Jak zrobić placki ziemniaczane - składniki:

  • 1 kg starych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Placki ziemniaczane - krok po kroku:

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki i przemywamy pod zimną wodą. Następnie osuszamy.
  2. Przygotowujemy sobie tarkę. Na dużych oczkach ścieramy ziemniaki.
  3. Masę przerzucamy na sito. Następnie odcedzamy z niej wodę.
  4. Z płynu, który wydostał się z ziemniaków wytrąciła się mąka. Można ją dodać do naszej masy ziemniaczanej.
  5. Do masy dodajemy jajka i mąkę. Dodatkowo dodajemy parę szczypt soli i pieprzu dla smaku.
  6. Całość dokładnie mieszamy. Najlepiej użyć do tego własnej dłoni.
  7. Przygotowujemy patelnię, którą należy skroplić olejem do smażenia.
  8. Do nakładania masy należy użyć dużej łyżki stołowej. Będziemy nią mogli w łatwy sposób nadać kształt naszym plackom.
  9. Smażymy z każdej strony aż do momentu, gdy nasze placki osiągną rumiano złoty kolor.
  10. Po zdjęciu z patelni rozkładamy placki na ręczniku papierowym i odsączamy z nich tłuszcz. Po osuszeniu są gotowe do podania.

Smażone placki ziemniaczane

Tak przygotowane placki można łatwo przyrządzić na obiad lub kolację. To mało skomplikowane danie ma wiele zastosowań. Możemy określić rozmiar placków i serwować je zamiast ziemniaków do różnych potraw. Wcześniej wspominaliśmy o różnych sosach, z którymi warto podawać placki. Świetnie do tego nadadzą się sos grzybowy lub pieczarkowy. To popularne zestawienia, ale możemy również użyć innych sosów na bazie śmietany. Tutaj możemy dowolnie eksperymentować.

Więcej o: