Jak zrobić rosół? Przepis na tradycyjny rosół dla początkujących i zaawansowanych

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w naszej kulturze. Wszyscy mamy bogate wspomnienia, w których główną rolę odgrywa właśnie rosół. Dla niektórych to może być wyjątkowy obiad z rodziną, dla innych uroczysta okazja albo wyjątkowy smak rosołu podawanego w szkolnej stołówce. Tak, bo podawać rosół można zawsze i wszędzie.

Domowy rosół

Ponoć najlepszy rosół powstaje z połączenia dwóch rodzajów mięsa - wołowego i drobiowego. Jeśli chodzi o drób najpopularniejsze jest stosowanie mięsa z kury lub kurczaka. Domowy rosół możemy przygotować również z jednego gatunku mięsa, wołowiny lub kaczki. Smakosze radzą, by używać mięsa cielęcego lub dziczyzny. Osiągnąć wyjątkowy smak rosołu możecie również poprzez wcześniejsze opieczenie mięsa z kośćmi, a także włoszczyzny. Jest to doskonały sposób na wydobycie dodatkowych smaków i aromatów z naszych składników. Do gotowania możemy też użyć wołowych kości szpikowych. Wzbogacą smak naszego rosołu oraz dodadzą mu wielu składników odżywczych.

Co zrobić, żeby rosół był klarowny?

Co musimy zrobić żeby rosół nie był mętny? Podczas gotowania rosołu powstają tak zwane szumowiny. Są to fragmenty białka, które odłączają się od składników, gdy je gotujemy. Białko zawarte w szumowinach może być dla nas korzystne bo zawiera np. kolagen. Jednak szumowiny mogą zwierać również zanieczyszczenia. Pozbyć się ich możemy w parę sposobów. Popularnym i skutecznym sposobem jest odszumowanie rosołu łyżką. Po prostu wyławiamy nią wszelkie niepożądane fragmenty. Tym sposobem zachowamy na pewno klarowność naszego rosołu. Drugim sposobem na pozbycie się szumowin jest uzupełnianie odparowanej wody. Należy dolewać wyłącznie zimną wodę. Wtedy szumowiny spadną na dno garnka

Jeśli rosół wyjdzie mętny, jego klarowność możemy jeszcze osiągnąć w jeden sposób. Możemy użyć do tego surowego białka z jajek. Gotową już zupę musimy oczyścić przecedzając ją. W garnku doprowadzamy ją znów do wrzenia i dodajemy do niej roztrzepane białko jajka. Ścinające się białko zbierze wszelkie niepożądane drobinki.

Jak zrobić domowy rosół? Składniki:

  • 2 kg mięsa z kurczaka (udka, korpus, skrzydełka)
  • 200 g wołowiny
  • 3 l wody
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 duża cebula, świeża natka pietruszki, seler (może być razem z nacią), por (można dodać również kawałek kapusty)
  • ziele angielskie
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz

Jak ugotować rosół? Krok po kroku:

  1. Mięso, a zwłaszcza kurczaka, należy pokroić na mniejsze części. Potem dokładnie je czyścimy i obmywamy pod zimną wodą.
  2. Do garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy mięso. Całość solimy. Ustawiamy średni płomień i gotujemy.
  3. Po zagotowaniu wody zmniejszamy ogień. Wypatrujemy szumowin i staramy się je na bieżąco usuwać za pomocą łyżki. Następnie kładziemy pokrywę na garnku tak, by była delikatnie uchylona. W takiej formie gotujemy całość ok. 2 godziny.
  4. Przygotowujemy warzywa. Cebulę dobrze jest opalić na ogniu i w całości dodać do bulionu, doda to koloru naszej zupie. Pozostałe warzywa obieramy i dokładnie czyścimy.
  5. Warzywa możemy dodawać w całości do garnka lub kroić na mniejsze kawałki, które potem mogą posłużyć jako ozdoba na talerzu.
  6. Zmniejszamy delikatnie ogień. Dodajemy przyprawy, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Całość gotujemy 1,5 godziny.
  7. Po tym czasie rosół jest gotowy. Podajemy go z warzywami z wywaru i z posiekaną natką pietruszki.

Jak zrobić dobry rosół?

Nasz przepis pomoże wam w przygotowaniu pysznego rosołu dla waszych najbliższych. Ten przepis można modyfikować. Można zmienić rodzaje mięsa. Dodać podroby lub wybrać jeden określony rodzaj mięsa. Dzięki temu znajdziecie wasz ulubiony smak rosołu. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu. Gotujcie rosół i cieszcie się nim każdego dnia. Smacznego!

Więcej o: