Jak zrobić pyszne żeberka? Sprawdzony przepis krok po kroku

Przepisów na przygotowanie pieczonych lub duszonych żeberek jest zapewne niewiele mniej niż samych amatorów tego dania. Każdy z nas ma swój sposób na żeberka lub przynajmniej tajemniczy dodatek do marynaty, który sprawia, że smakują wyjątkowo!

Jak zrobić pyszne żeberka? To łatwiejsze, niż myślicie. Poniżej przedstawiamy przepisy na klasyczne żeberka pieczone w piekarniku i żeberka duszone w sosie własnym.  Mięso najlepiej kupić w sprawdzonym miejscu, ważne, żeby wybrać chude i małe żeberka. Takie będą najsmaczniejsze. Równie ważne jest odpowiednie zamarynowanie mięsa, najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem i zapewnić zamarynowanym żeberkom spędzenie całej nocy w lodówce.   

Jak zrobić soczyste żeberka – składniki (na 2 porcje):

  • 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych (wybierz małe i chude)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Marynata – składniki: 

  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego

Jak zrobić pieczone żeberka w piekarniku – krok po kroku:

Żeberka najlepiej zamarynować dzień przed ich planowanym pieczeniem. Do półlitrowego słoika wlej: sos sojowy, oliwę, ketchup, dodaj imbir i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj także miód i ocet. Słoik zakręć szczelnie i potrząsając nim energicznie, dokładnie połącz wszystkie składniki marynaty. Powinna mieć idealnie gładką, aksamitną konsystencję. Żeberka dokładnie opłucz, osusz i pokrój na kawałki (1 kawałek = 1 żebro). Włóż mięso do miski, polej marynatą, dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. W tym czasie kilkukrotnie mieszaj żeberka. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C. Żeberka oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub bezpośrednio na blasze. Wstaw do piekarnika i piecz ok 60 minut. W tym czasie kilka razy je obróć i posmaruj pozostałą marynatą. Następnie przykryj żeberka folia aluminiową i piecz, aż mięso będzie miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości.

Jak zrobić żeberka duszone w sosie własnym – krok po kroku: 

Umyj i pokrój na kawałki 1 kg żeberek, oprósz je solą, pieprzem i papryką w proszku (połącz ostrą i słodką). Następnie obtocz je dokładnie w mące i obsmaż z każdej strony na odrobinie oleju. Pokrój w talarki 3 cebule, zeszklij je na 2 łyżkach masła. Przełóż do garnka, dodaj żeberka, 4 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalej wodą i duś pod przykryciem 2 godziny. Jeśli po upływie tego czasu stwierdzisz, że mięso nie jest jeszcze wystarczająco miękkie i nie odchodzi zbyt łatwo od kości, duś żeberka dalej, sprawdzając od czasu do czasu, czy są już gotowe. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.