Jak zrobić pyszne żeberka? To łatwiejsze, niż myślicie. Poniżej przedstawiamy przepisy na klasyczne żeberka pieczone w piekarniku i żeberka duszone w sosie własnym. Mięso najlepiej kupić w sprawdzonym miejscu, ważne, żeby wybrać chude i małe żeberka. Takie będą najsmaczniejsze. Równie ważne jest odpowiednie zamarynowanie mięsa, najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem i zapewnić zamarynowanym żeberkom spędzenie całej nocy w lodówce.
Żeberka najlepiej zamarynować dzień przed ich planowanym pieczeniem. Do półlitrowego słoika wlej: sos sojowy, oliwę, ketchup, dodaj imbir i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj także miód i ocet. Słoik zakręć szczelnie i potrząsając nim energicznie, dokładnie połącz wszystkie składniki marynaty. Powinna mieć idealnie gładką, aksamitną konsystencję. Żeberka dokładnie opłucz, osusz i pokrój na kawałki (1 kawałek = 1 żebro). Włóż mięso do miski, polej marynatą, dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. W tym czasie kilkukrotnie mieszaj żeberka. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C. Żeberka oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub bezpośrednio na blasze. Wstaw do piekarnika i piecz ok 60 minut. W tym czasie kilka razy je obróć i posmaruj pozostałą marynatą. Następnie przykryj żeberka folia aluminiową i piecz, aż mięso będzie miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości.
Umyj i pokrój na kawałki 1 kg żeberek, oprósz je solą, pieprzem i papryką w proszku (połącz ostrą i słodką). Następnie obtocz je dokładnie w mące i obsmaż z każdej strony na odrobinie oleju. Pokrój w talarki 3 cebule, zeszklij je na 2 łyżkach masła. Przełóż do garnka, dodaj żeberka, 4 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalej wodą i duś pod przykryciem 2 godziny. Jeśli po upływie tego czasu stwierdzisz, że mięso nie jest jeszcze wystarczająco miękkie i nie odchodzi zbyt łatwo od kości, duś żeberka dalej, sprawdzając od czasu do czasu, czy są już gotowe.