Kiszenie kapusty w warunkach domowych. Jak to zrobić? Wcale nie tak trudno! [PRZEPIS]

Kiszona kapusta jest zdrowa, pyszna i pasuje do wielu dań. Można ją wykorzystać zarówno jako dodatek do obiadu, jak i przygotować z nią pierogi, naleśniki, krokiety, bigos, łazanki... Czy kiszenie kapusty w warunkach domowych jest możliwe?

Kiszenie kapusty pamiętamy najczęściej albo z dawnych lat i własnego doświadczenia, albo z opowieści - najczęściej o tym, jak to na wsi ubijało się kapustę stopami. Dziś możemy ją dostać w każdym niemal sklepie lub warzywniaku. Czy warto jednak podjąć trud i przygotować własną kiszoną kapustę? Zdecydowanie tak! W sklepie łatwo się naciąć - bardzo często sprzedawana kapusta nie jest kiszona, ale zakwaszana octem. A to już nie ten sam smak! Sprawdź, jak kisić kapustę w warunkach domowych!

Z czym kisić kapustę?

Lista składników na kiszoną kapustę nie jest długa. Przygotuj:

  • 5-8 kg białej kapusty
  • 500 g marchewki
  • łyżkę soli na każdy kilogram składników
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka łyżek kminku
  • pieprz

Rada: Kapusta kiszona będzie smaczna także z jabłkami lub cebulą.

Kiszenie kapusty - czynności wstępne:

  1. Kapustę oczyść z brzydkich liści i wykrój z niej głąb - twardą część. Następnie poszatkuj ją nożem w paski lub pokrój malakserze bądź przy użyciu szatkownicy do kapusty.
  2. Marchewkę również obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli używasz jabłek, zetrzyj je tak, jak marchewkę, natomiast gdy dodajesz cebulę - pokrój ją w plastry.
  3. Składniki wymieszaj w misce, dodaj również kminek (ma on działanie przeciwwzdymające), pieprz oraz ziele angielskie.
  4. Dodaj sól - po jednej łyżce na każdy kilogram kapusty z dodatkami. Nie wsypuj soli "na oko" i nie przekraczaj tej ilości, zachowaj odpowiednie proporcje!

Jak kisić kapustę? Przyrządzanie krok po kroku

  1. Przygotuj naczynie, w którym będziesz kisić kapustę. Musi być ono sterylne i szczelne, aby mógł zajść proces fermentacji. Może to być ceramiczny garnek, drewniana lub kamionkowa beczka lub plastikowe wiaderko.
  2. Przełóż do nich kapustę i dobrze ją ubij, na wierzch połóż liście, a następnie dociśnij wieczkiem lub inną przykrywką.
  3. Przykrywkę możesz dociążyć np. kamieniem lub innym ciężkim przedmiotem.
  4. Po kilku-kilkunastu godzinach kapusta kiszona zacznie "pracować" - puści soki. Dlatego na wszelki wypadek możesz umieścić pojemnik na przykład w misce.

Ile kisić kapustę?

Kapusta kiszona powstaje przez ok. 10 dni. Tyle trwa bowiem proces fermentacji. Trzymaj ją w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni Celsjusza. Po 1-2 dniach kapusta powinna zwiększyć swoją objętość i unieść się. Wtedy należy zdjąć pokrywkę i ubić, aby odgazowała się. Tę czynność najlepiej powtarzać codziennie przy pomocy wyparzonego tłuczka. Jeśli nie będziesz jej odgazowywać, stanie się gorzka! Właśnie dlatego w tylu opowieściach pojawia się wątek chodzenia po kapuście - gdy przygotowywano jej duże ilości, tak najłatwiej było ją ubić!

Kiszona kapusta może być zdatna do spożycia już po 8-9 dniach - spróbuj jej i sprawdź, czy odpowiada ci jej stopień kwaśności. Jeżeli tak, możesz ją śmiało jeść! Możesz ją także przechowywać przez dłuższy czas. W tym celu przełóż ją do słoików, dobrze ugnieć i zalej powstałym sokiem. Zakręć mocno zakrętkę i przechowuj w temperaturze około 5 stopni Celsjusza. Smacznego!

Więcej o: