Kurczak pieczony - przepis i pomysł na marynatę oraz podanie

Kurczak pieczony gości na naszych stołach od dawna. Miękkie mięso, chrupiąca i dobrze doprawiona skórka - to jest to, czym zdobywa serca i podniebienia smakoszy! Sprawdź, jak przyrządzić kurczaka pieczonego!

Kurczak pieczony to w wielu domach tradycyjne danie na niedzielny obiad. Lubią go i młodsi, i starsi. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Warto jednak poświęcić kurczakowi uwagę, a odwdzięczy się wybornym smakiem!

Pieczony kurczak - jak doprawić?

Marynata to bardzo ważny element przygotowania kurczaka. Dzięki niej skórka zyskuje pyszny aromat, a mięso delikatną nutę smakową. Kurczaka należy marynować na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia, aby dobrze przesiąkł smakiem przypraw. Jak marynować kurczaka do pieczenia? Zobacz nasze propozycje marynat:

  • klasyczna: 4 duże ząbki czosnku, rozmaryn suszony lub świeży, trzy łyżki oliwy, sól.

Czosnek posiekaj lub wyciśnij w wyciskarce, połącz z oliwą i solą. Dodaj suszony lub posiekany świeży rozmaryn. Natrzyj kurczaka i odstaw na minimum 3 godziny.

  • cytrynowo-paprykowa: sok i skórka z połowy cytryny, słodka papryka w proszku (łyżeczka), oliwa (trzy łyżki), sól.

Skórkę z cytryny zetrzyj na ostrej tarce o drobnych oczkach (wybierz cytrynę BIO lub inną, na której skórce nie zastosowano chemikaliów). Wyciśnij sok. Dodaj te składniki do oliwy, wymieszaj z solą i słodką papryką. Tak przyprawionego kurczaka możesz zapiekać np. z ziemniakami i oliwkami.

  • orientalna: kilka ziaren kolendry, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce trawy cytrynowej, słodkiej papryki, miodu, trzy łyżki oliwy.

Ziarna kolendry rozetrzyj w moździerzu, trawę cytrynową pokrusz lub posiekaj. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj kurkumę, słodką paprykę, miód i oliwę. Zalej oliwą, wymieszaj. Natrzyj kurczaka i odstaw na minimum 3 godziny.

Jak długo piec kurczaka?

Gdy kurczak odstoi swoje w marynacie, czas wstawić go do piekarnika! Możesz skorzystać z naczynia żaroodpornego lub ze specjalnego woreczka do pieczenia. Tu pojawia się pytanie: ile piec kurczaka, by mięso było soczyste, a skórka chrupiąca? Optymalny czas pieczenia to ok. 90 minut w 180 stopni Celsjusza. Przez pierwsze 10 minut możesz go piec w wyżej temperaturze - ok. 220 stopni Celsjusza - a później zmniejszyć ją do 180 stopni. Pamiętaj także, aby kilka razy w ciągu pieczenia polewać kurczaka sosem, który zbiera się na dnie naczynia żaroodpornego. Dzięki temu będzie doskonale soczysty, a nie tylko przypieczony!

Jak podawać pieczonego kurczaka?

Kurczak pieczony będzie doskonale smakował z pieczonymi ziemniaczkami. Upiecz je w mundurkach doprawione czosnkiem i słodką papryką w tym samym czasie, co kurczaka na drugiej blasze. Doskonale będzie smakować także lekkie puree ziemniaczane - ziemniaki dobrze utłucz tłuczkiem lub przetrzyj przez rzadkie sitko, dodaj dwie łyżki masła i odrobinę mleka. Jeśli podasz kurczaka z białym ryżem, polej ryż sosem, który wytworzył się podczas pieczenia. Świetnym dodatkiem będzie także surówka z pomidora, awokado i czerwonej cebuli z sosem z octem balsamicznym. Na drugi dzień pieczone mięso z kurczaka możesz wykorzystać do pysznych kanapek z duża ilością warzyw.

Zobacz również:

Kurczak pieczony z warzywami

Jak zrobić filet z kurczaka? Jak przyrządzić najpopularniejszy rodzaj mięsa? Podpowiadamy

Więcej o: