Ryż z jabłkami i cynamonem - powrót do smaków dzieciństwa [PRZEPIS]

Ryż z jabłkami i cynamonem to potrawa, którą chyba niemal każdy z nas pamięta z dzieciństwa. To danie proste w przygotowaniu, słodkie, aromatyczne i doskonałe na każdą porę roku. Sprawdź, jak przygotować idealny ryż zapiekany z jabłkami!

Ryż z jabłkami i cynamonem - jakich produktów użyć?

Zapiekany ryż z jabłkami to świetny pomysł na obiad, kiedy... nie masz pomysłu na obiad. Biały lub brązowy ryż znajdzie się w każdej kuchennej szafie, a jabłka jemy praktycznie przez cały rok. Jeśli nie masz świeżych jabłek, śmiało sięgaj po przetwory! Warto również pomyśleć o tym, by w sezonie na jabłka zawekować więcej przetworów z nich właśnie po to, by później móc zrobić szybki obiad!

Ryż zapiekany z jabłkami - składniki

  • 200 g ryżu (1 szklanka lub 2 torebki)
  • 500 ml mleka (może to być mleko roślinne)
  • 500 g prażonych jabłek
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 4 łyżki cukru
  • laska wanilii lub cukier wanilinowy

Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?

Ryż wsyp do garnka (jeżeli używasz ryżu w torebkach, rozetnij je i wysyp zawartość), a następnie zalej mlekiem. Dodaj do niego cukier i dopraw wanilią - rozetnij laskę wanilii i wydłub z niej ziarenka. Łodygę zachowaj w garnku. Gotuj ryż przez około 15 minut (do miękkości; jeśli używasz ciemnego ryżu, pamiętaj, że musi się gotować dłużej, zwykle jest to około 30 minut!) na średnim ogniu. Pilnuj, aby ryż nie przypalił się - w razie potrzeby zmniejsz ogień, zamieszaj ryż lub dodaj więcej mleka! Po ugotowaniu wyjmij też z garnka laskę wanilii.

Piekarnik zagrzej do 150 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Jabłka i ryż układaj warstwowo (zacznij od warstwy ryżu). Po wierzchu posyp danie cynamonem, możesz również dodać roztopione masło i płatki migdałów. Piecz przez 30 minut pod przykryciem. Podawaj z osłodzoną śmietaną (jeśli zaś jabłka są bardzo słodkie - z kwaśną) lub gęstym jogurtem naturalnym.

Możesz także podać to danie z zapiekaną śmietaną - wyjmij formę z piekarnika 10 minut przed zakończeniem pieczenia i rozsmaruj na pierwszej warstwie porcję śmietany. Następnie włóż do piekarnika z powrotem i wyjmij, gdy śmietana się przypiecze. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem serwuj na gorąco.

Jak zrobić jabłka do ryżu?

Jeśli korzystasz z surowych jabłek, możesz przygotować masę z nich w czasie, gdy gotuje się ryż. Najlepsze gatunki jabłek, jakie możesz wybrać, to te same, które polecane są również do pieczenia szarlotki: antonówka, reneta lub papierówka. Są one lekko kwaśne i miękkie - łatwo rozpadną się i zrobi się z nich masa. Możesz oczywiście użyć owoców innego gatunku, ale wtedy mogą być twarde. Będziesz potrzebować ok. 1 kg jabłek. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w nieduże kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku o grubym dnie rozpuść trochę masła, następnie wsyp pokrojone jabłka, dodaj brązowy cukier lub miód oraz odrobinę cynamonu. Gotuj przez kilka minut pod przykryciem, mieszaj od czasu do czasu, by jabłka się nie przypaliły. Gdy się zagotują, zdejmij z ognia i wykładaj na ryż.

Zobacz również:

Pudding ryżowy z owocami

Jak ugotować ryż? Wyjaśniamy, jak przygotować idealny ryż do każdego rodzaju dania

Więcej o: