Sos serowy jak w kinie. Jak go przygotować? Całkiem łatwo [PRZEPIS]

Sos serowy sprawdzi się jako dodatek do nachosów, ale nie tylko - możesz go wykorzystać także do innych potraw. Jaki ser do sosu serowego wybrać? Jak go przygotować? Sprawdź koniecznie!

Sos serowy i nachosy to przekąska, której nie może zabraknąć w kinie. Ale znacie to uczucie, gdy wraz ze zwiastunami przed wybranym filmem kończą się nachosy? My też! Kto by tam czekał, aż seans się zacznie! A skoro tak, to po co w ogóle iść do kina, skoro można zrobić sos serowy własnoręcznie?

Sos serowy - przepis

Sos serowy możesz przygotować w dwóch wariantach - z serków topionych lub z cheddara. Sos z serków topionych będzie oczywiście tańszy w przygotowaniu, z cheddarem - droższy. Jednak obydwa bez wątpienia będą doskonałe!

Sos serowy z serków topionych

Składniki:

  • 300 g sera topionego –-może być w plastrach lub w kostce
  • pół szklanki tłustego mleka
  • przyprawy - chilli, słodka papryka, czosnek

Przygotuj garnek o grubym dnie. Wlej do niego mleko i gotuj przez chwilę na małym ogniu - nie doprowadzaj go do wrzenia. Dodaj ser - możesz wcześniej pokroić go na mniejsze kawałki. Cały czas mieszaj drewnianą łyżką, by sos się nie przypalił. Gdy ser się rozpuści i dobrze połączy z mlekiem, przelej go do miseczki. Przypraw ulubionymi przyprawami, by uzyskać różne wersje smakowe. Podawaj na ciepło.

Sos serowy z cheddara

Składniki:

  • 300 g sera cheddara (może być pół na pół z innym serem, np. goudą)
  • pół szklanki tłustego mleka
  • przyprawy - chilli, słodka papryka, czosnek

Ser pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj garnek o grubym dnie, zagrzej w nim mleko, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy mleko się podgrzeje, dodaj ser i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przelej go do miseczek, dodaj przyprawy według uznania. Podawaj na ciepło.

Sos serowy - do czego podawać?

Sos serowy to oczywiście doskonały dodatek do nachosów. Możesz jednak wykorzystać go także do innych przekąsek. Sos serowy sprawdzi się w połączeniu z pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Maczaj je w sosie lub polej nim po upieczeniu.

Innym pomysłem jest przygotowanie paluchów z ciasta francuskiego. Płat ciasta francuskiego przekrój wzdłuż na połowy, następnie pokrój na paski grubości ok. 2 cm. Złap każdy z nich za oba końce i zakręć. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciasto będzie chrupkie i rumiane. Tak upieczone paluchy z ciasta francuskiego maczaj w sosie serowym.

Sos serowy możesz także podawać ze świeżym pieczywem - na przykład z chrupiącą bagietką. Jeżeli zaś zalejesz nim makaron, otrzymasz danie podobne do amerykańskiego przysmaku mac’n’cheese (sposób przygotowania tego dania jest trochę inny).

Sos serowy będzie także przepysznym dodatkiem to tortilli z warzywami i kurczakiem. Przygotuj filety z kurczaka - ugrilluj je, uduś lub usmaż w panierce. Na placku do tortilli rozłóż liście sałaty bądź szpinaku. Pomidora pokrój w półplasterki, oliwki w krążki, natomiast cebulę w piórka. Zawiń w placek, połóż na suchej patelni, przyciśnij cięższym talerzem lub miską i podgrzej. Tak zrobione tortille polej ciepłym sosem serowym.

Zobacz również:

Klopsiki z makaronem w sosie serowym

Kurczak w aksamitnym sosie serowym z cukinią

Więcej o: