Aby zrobić pyszną gotowaną kukurydzę musimy zacząć od właściwych zakupów. Najlepiej smakują świeże kolby kukurydzy. Świeżą kukurydzę można poznać po kolorze ziaren oraz po twardości. Im twardsza tym świeższa. Tak samo kolor ziaren powinien być intensywny. Ziarna kukurydzy powinny być duże i proporcjonalne względem siebie.
Gotowaną kukurydzę jest bardzo prosto przyrządzić. Potrzebujemy do tego jedynie dużego, głębokiego garnka i paru składników. Aby kukurydza wyszła smaczna musimy pamiętać o kilku zasadach. Jak długo gotować kukurydzę? Kukurydzę gotujemy pod przykryciem, a czas zależy od jej wielkości. Mniej więcej trwa to od 10 do 20 minut. Pamiętajcie o oczyszczeniu kukurydzy przed włożeniem do garnka. Powinniśmy usunąć z niej wszelkie liście i włókna, które mogą podczas gotowania popsuć jej smak. Smak gotowanej kolby kukurydzy kojarzy nam się z masłem i solą. Należy jednak pamiętać, aby solić ją dopiero po wyjęciu z wody i ostudzeniu. Najlepiej doprawić ją dopiero na talerzu. Jeśli lubimy miękką kukurydzę, to możemy podczas gotowania do wody dodać odrobinę mleka. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zapoznajcie się z naszym przepisem.
Przyrządzenie gotowanej kukurydzy jest bardzo proste. Wymaga od nas jedynie chwili cierpliwości. To świetne danie nadające się na obiad, przysmak na świeżym powietrzu lub podczas grilla. Maślano-słony posmak ziaren kukurydzy zadowoli każdego łasucha. Gotowaną kukurydzę możemy podawać z sałatą lub z ziemniakami. Najbardziej będą pasować do niej domowe frytki.
Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na kukurydzę gotowaną. Pozwoli wam on na przygotowanie świetnego przysmaku, którym będą cieszyć się wasi przyjaciele, a i dzieciom przysporzy sporo frajdy. Smacznego!
Zobacz również: