Jak jeść mango? Wszystko co możecie przyrządzić z mango, a jeszcze nie macie o tym pojęcia

Mango to król owoców. Właściwości jakie dostarcza do naszego organizmu są niesamowite. Jego smak i zapach nie równają się z żadnym innym owocem. Jego miąższ i sok są tak pyszne i uniwersalne, że nadają się praktycznie do każdej potrawy. Owoc opisywany w samych superlatywach. Dowiedzcie się jak jeść mango

Jak jeść owoc mango?

Mango zawiera liczne wartości odżywcze. Jest źródłem witamin z grup C, A, E i K. Zawiera liczne minerały, w tym znaczące ilości miedzi. Duża zawartość potasu sprawia, że dzięki mango możemy dbać o naszą gospodarkę wodną i elektrolitową. Zawiera antyoksydanty i zapobiega wielu chorobom.

Przed jedzeniem mango musimy pamiętać, że tak jak pozostałe owoce powinniśmy je dokładnie umyć przed spożyciem. Najlepiej to zrobić pod bieżącą wodą w chłodnej temperaturze. Przede wszystkim należy pamiętać, że mango świetnie nadaje się do jedzenia na surowo, bez dodatków i w swojej pierwotnej formie. Jest słodkie, soczyste, a jego miąższ z łatwością da się gryźć.

Z czym jeść mango?

Mango to bardzo uniwersalny owoc, z którego możemy przygotować wiele pysznych dań i deserów. Słodki i lekko kwaskowy smak mango pozwala na dodawanie go do wielu potraw. Pochodzenie mango pokazuje też jego kulinarną przynależność. Tropikalne korzenie tego owocu pozwalają nam sądzić, że doskonale nadaje się do potraw o nieco ostrzejszym charakterze. Możemy próbować mango w połączeniu z ostrymi przyprawami lub tymi słodszymi jak na przykład curry.

Dlatego mango możemy łatwo połączyć z mięsem. Świetnie spisuje się jako nadzienie lub sos do kurczaka. Doskonale komponuje się z jego smakiem i konsystencją. Możemy je dodawać obok kurczaka do ryżu, do zapiekanek, sałatek lub wrapów. Z tych samych powodów i w podobnych formach możemy dodawać mango do wieprzowiny. Słodkie mango również doskonale łączy się z rybami. Pasuje zwłaszcza do łososia oraz tuńczyka. Może być podawane w formie sosu lub pikantnego chutneya.
Mango jako sos lub pokrojone w kostkę świetnie pasuje również do wszelkiego rodzaju sałatek. Świetnie komponuje się z warzywami słodkimi oraz tymi, o nieco bardziej wytrawnym smaku. Ciekawe połączenia tworzy z burakiem, szparagami, kukurydzą, dynią i różnymi rodzajami fasoli.

Mango to owoc, a owoce to przede wszystkim desery. Świetnie nadaje się jako baza do domowych lodów. Wszelkiego rodzaju wypieki z mango to wyjątkowe kulinarne dzieła. Możemy je dodawać do serników, tart lub ciast czekoladowych. Doskonale sprawdza się również jako dekoracja. Mango najszerszej rzeszy konsumentów dało się poznać ze względu na napoje na jego bazie. Mango lassi czy smoothie z tym owocem są tymi najpopularniejszymi pozycjami.

Pyszne mango

Zachęcamy was do bliższej znajomości z mango. Jak sami widzicie poza wieloma możliwościami na przyrządzenie tego owocu są również duże korzyści zdrowotne pochodzące z jedzenia tego owocu. Zachęcamy was do korzystania z naszych porad i do częstszego wykorzystywania mango w waszych kuchniach.

Zobacz również:

Jak obrać i pokroić mango - pokażemy wam, jak należycie jeść mango

Jak jeść figi? Podpowiadamy wam jak najlepiej spożytkować ten owoc

Więcej o: