Jak obrać i pokroić mango? Pokażemy wam, jak należycie jeść mango

Mango to owoc, który staje się coraz popularniejszy w naszym regionie. Jego pyszny i soczysty miąższ dał nam się już poznać pod każdą postacią. Z tego przepisu dowiecie się, jak przygotować mango do jedzenia, by jak najlepiej poczuć jego wspaniały smak i aromat.

Owoc mango

Mango jest owocem, który pochodzi z Indii, Indochin i Afryki. Rośnie na drzewach i jest owocem z rodzaju pestkowców. To bardzo popularny przysmak w krajach Azji Południowej. Ten owoc jest uprawiany jedynie w warunkach tropikalnych. Pierwsze wzmianki o mango w kulturze europejskiej pochodzą z XVI wieku.

Mango posiada również wyjątkowe właściwości. Jego spożywanie może skutecznie hamować rozwój raka piersi i okrężnicy. Wpływa korzystnie również na zawartość cukru we krwi oraz reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Mango zawiera dużo witaminy C, A oraz K. Jest również doskonałym źródłem potasu, wapnia, magnezu oraz fosforu.

Jak obrać mango?

Zanim przystąpimy do obierania mango musimy wiedzieć, jak wybrać najlepsze okazy tego owocu. Gdy będziesz w sklepie, poszukaj owoców o intensywnym kolorze. Mogą występować odmiany mango o barwie pomarańczowej lub czerwonej. Dojrzałe mango charakteryzuje wyjątkowy i dobrze wyczuwalny zapach. Mango nie powinno być twarde, jego miąższ powinien się delikatnie uginać pod palcami.

Jak obiera się mango? Istnieje kilka sposobów na obranie mango. Pierwszym z nich jest przekrojenie owocu wzdłuż, na dwie połówki. Niewidoczną, lecz wyczuwalnie twardszą pestkę należy delikatnie usunąć, tak, by nie utracić dużej ilości soku czy miąższu. Następnie bierzemy jedną połówkę mango i odcinamy jej szerszą końcówkę. W miejscu nacięcia nabijamy ją na krawędź szklanki i zsuwamy, delikatnie oddzielając miąższ od skórki. Upewnijcie się czy szklanka jest wystarczająco szeroka, aby pomieścić miąższ.

Kolejny ze sposobów to obieranie mango za pomocą obieraczki do owoców. Wystarczy umyć owoc pod bieżącą wodą i następnie pozbawić go skórki tym przyrządem.

Inna metoda to przekrojenie owocu na dwie połówki. Po usunięciu pestki wykrawamy w miąższu kształt siatki. Nóż zanurzamy aż napotka na skórę, ale jej nie przecinamy. Następnie wywijamy owoc na lewą stronę, aby miąższ się uwypuklił. Powinniśmy ujrzeć wystające kosteczki mango. Teraz delikatnie je odrywamy od wewnętrznej powierzchni skóry. W ten sposób również łatwo usuniemy pestkę.

Obieranie mango

To łatwiejsze, niż wam się wydaje. Przy okazji następnych zakupów sprawcie sobie odrobinę przyjemności i kupcie mango. Potem użyjcie naszych wskazówek w kuchni i spróbujcie tego wspaniałego owocu. Konsystencja mango oraz słodki, soczysty sok pozwalają użyć go na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów, w formie musu, w koktajlach lub w sałatkach owocowych. Możemy je również dodawać do dań obiadowych, gdzie doskonale połączy się z ostrymi i wytrawnymi smakami. Zachęcamy was do korzystania z naszych rad i do poznania mango.

Więcej o: