Jak ugotować kaszę jaglaną? Wyjaśniamy wam jak przyrządzić kaszę

Kasza jaglana to popularny dodatek do wszystkich dań. Jest zdrowa, sycąca oraz pasuje do niej wiele składników. Jej ugotowanie to nic trudnego. W tym przepisie dowiecie się jak ugotować kaszę jaglaną, by smakowała doskonale. Zapoznajcie się z naszymi radami i gotujcie własną kaszę według tych kilku zasad.

Gotowanie kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest bardzo wartościowym składnikiem. Zawiera dużo białka i błonnika. Poprawia trawienie i oczyszcza nasz organizm. Działa na nas regenerująco i przeciwzapalnie. Jej spożywanie wpływa pozytywnie na naszą skórę, paznokcie, włosy i stawy. Nie zawiera glutenu, co czyni ją świetnym składnikiem dla osób od niego stroniących. Świetnie smakuje z warzywami lub polana sosem. Można ją dodawać do mięs zamiast na przykład ziemniaków. Kasza jaglana nadaje się świetnie również do sałatek lub zup.

Jak gotować kaszę jaglaną?

  1. Odpowiednią dla was ilość kaszy wysypujemy do sitka. Przelewamy ją zimną wodą.
  2. W międzyczasie nastawiamy wrzątek.
  3. Kaszę przesypujemy z sita do garnka i zalewamy ją wrzątkiem. Po parunastu sekundach odcedzamy.
  4. W garnku zagotowujemy ok. 600 ml wody.
  5. Do gotującej się wody wsypujemy naszą kaszę. Całość solimy 1 łyżeczką soli.
  6. Delikatnie mieszamy i pilnujemy by kasza nie przypaliła się w garnku.
  7. Gotujemy przez ok. 15-20 minut. Ustawiamy mały płomień i przykrywamy garnek.
  8. Po tym czasie możemy ściągnąć pokrywkę i pozwolić odparować resztce wody.
  9. Jeśli kasza będzie dla nas wciąż zbyt wilgotna, możemy ją uprażyć na patelni.

Gotowana kasza jaglana

Kaszę jaglaną możemy również podawać pod inną postacią. Z dodatkiem wody lub mleka możemy utworzyć znany nam z czasów dzieciństwa kleik. Świetnie smakuje na słono jak i na słodko z czerwonymi owocami. Ugotowaną kaszę możemy przechowywać przez parę dni w lodówce. Pamiętajmy jednak o przykryciu, aby nie nabrała wilgoci.

Zachęcamy was do częstszego jedzenia kaszy jaglanej. Jak pisaliśmy wyżej ma ona wiele wartościowych składników odżywczych. Przygotowanie jej wcale nie jest trudne ani czasochłonne. Można ją dodać do wielu dań i przyrządzić na wiele sposobów. Polecamy wam korzystać z naszego sposobu na gotowanie kaszy jaglanej. Smacznego!

Więcej o: