Jak zrobić kruszonkę? Tradycyjna słodka ozdoba dla naszych wypieków

Kruszonkę kojarzymy przede wszystkim z drożdżówek napotkanych w licznych cukierniach. To bardzo popularny sposób na udekorowanie wypieków i nadanie im dodatkowej słodyczy. Jak się okazuje kruszonek może być więcej, a ich zastosowań też jest kilka. W tym przepisie dowiecie się czym naprawdę co to jest i jak zrobić własną kruszonkę.

Domowa kruszonka może mieć kilka odsłon. Najpopularniejsza jest ta, którą widzimy na wierzchu słodkich drożdżówek lub na cieście drożdżowym. Kruszonkę możemy też dodawać do wszelkich deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do słodkich owoców, zwłaszcza tych, które zawierają mnóstwo soku. Można ją też dodawać do różnego rodzaju koktajli lub przekąsek na bazie jogurtu czy kefiru. Kruszonka może być również słona. Z dodatkiem przypraw i ziół świetnie się sprawdza jako dodatek do słonych ciast, tart, domowych pasztetów lub zapiekanek i warzyw.

Jak sami widzicie wbrew pozorom kruszonka to bardzo uniwersalny dodatek. A z czego składa się domowa kruszonka? To głównie mieszanina mąki, cukru i masła. Do jej przygotowania możemy również użyć składników takich jak płatki owsiane lub kukurydziane. To również taki dodatek, który możemy dowolnie modyfikować. Poza przyprawami i różnymi ziołami, do domowej kruszonki możemy dodać różnego rodzaju orzechy. Świetnie spisują się kruszone migdały, orzechy ziemne lub laskowe, pistacje.

Jak zrobić kruszonkę? - składniki:

  • 150 g masła
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • sól

Kruszonka - jak zrobić krok po kroku:

  1. Roztapiamy masło w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotowujemy sobie głębokie naczynie, aby łatwo wymieszać wszystkie składniki.
  3. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę z cukrem.
  4. Następnie dodajemy roztopione masło. Całość mieszamy dłonią.
  5. Dodajemy 2 szczypty soli.
  6. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą aż powstaną charakterystyczne zlepki ciasta.
  7. Gdy pojawią się grudki, wykładamy je na owoce, ciasto lub na papier do pieczenia. Wszystko zależy od tego, jak chcemy użyć kruszonki.
  8. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż osiągnie złotawy kolor i w konsystencji będzie krucha i sypka.

Kruszonka do ciasta drożdżowego i nie tylko

Domowa kruszonka świetnie nadaje się jako dodatek do ciasta drożdżowego, szarlotki czy do popularnych muffinek. Polecamy także przygotowywać kruszonkę do pożywnych śniadań i tak zwanych "crumble". W połączeniu z kruszonką świetnie spisują się czerwone owoce, takie jak śliwki, jagody, czerwona i czarna porzeczka, maliny czy czerwone winogrona.

Zachęcamy was do tworzenia własnych połączeń z domową kruszonką. To świetna ozdoba i słodki dodatek, który zmieni nie do poznania wasze potrawy czy wypieki. Z naszym przepisem przygotujecie pyszną kruszonkę, która zawsze się uda. I co najważniejsze nie pochłonie wam zbyt dużo czasu w procesie przygotowania. Korzystajcie z naszego przepisu i dodawajcie kruszonkę, gdzie tylko się da. Smacznego!

Więcej o: