Jak marynować grzyby? Proste triki i zasady podczas marynowania grzybów

Grzyby marynowane to wspaniały sposób na zachowanie naszych zdobyczy w świetnej formie. Dzięki temu procesowi nie tylko przedłużamy życie naszych grzybów, ale również nadajemy im nowe smaki oraz aromaty. Marynowanie grzybów to naprawdę prosty proces i każdy powinien sobie z nim poradzić z łatwością. Poznajcie nasz przepis

Zbieranie grzybów to świetna forma spędzania wolnego czasu. Nie ma się co się dziwić, łączymy w ten sposób wiele aspektów. Spędzamy czas na świeżym powietrzu oraz zbieramy pyszne, leśne skarby. Grzyby są obecne w polskiej kuchni na każdym kroku. Używamy ich do wszystkiego. Chętnie przyrządzamy z nich zupy, sosy czy dodajemy do farszu. Często służą również po prostu jako dodatek. Do tej roli doskonale nadają się grzyby marynowane.

Marynowanie grzybów w wielu domach to tradycja. Dzięki temu możemy cieszyć się ich wyjątkowością przez długie miesiące. Słoiki z marynowanymi grzybkami otwieramy zwłaszcza zimą, gdy dostęp do świeżych grzybów czy warzyw jest utrudniony. Do marynowania świetnie nadają się grzyby o mniejszych rozmiarach, takie jak pieczarki, borowiki, pieńki czy maślaki. Podczas marynowania możemy nadać im niepowtarzalny aromat oraz smak. Najpopularniejszą formą marynaty jest zalewa octowa. Możemy ją wzbogacić również ziołami, takimi jak majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn czy gorczyca. Grzyby marynowane stanowią świetne urozmaicenie naszych talerzy. Doskonale się nadają do mięs i ryb. Często dodawane są również do zup i sosów.

Grzyby marynowane w occie - składniki:

  • 1,5-2 kg grzybów (np. maślaki, borowiki, rydze, pieczarki, boczniaki, koźlaki)
  • duża cebula
  • zioła (liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
  • sól, pieprz (pieprz może być w ziarnach)
  • cukier
  • 1 szklanka octu 10 proc.
  • 4 szklanki czystej wody

Marynowanie grzybów - krok po kroku:

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy pod zimnym strumieniem wody. Możemy użyć do tego dużego sita.
  2. Większe okazy kroimy na mniejsze kawałki.
  3. To samo robimy z cebulą, obieramy ją i kroimy w plasterki.
  4. Zalewa do grzybów marynowanych będzie się składać z wody, octu, cukru i przypraw. Przygotowujemy sobie duży garnek i wlewamy do niego wodę z octem. Całość podgrzewamy i dodajemy cukier, ok. 20 g soli oraz zioła.
  5. Przygotowujemy sobie drugi garnek, w którym lekko ugotujemy cebulę oraz nasze grzyby. Do wrzącej wody wrzucamy grzyby i cebulę. Gotujemy przez ok 4-5 minut.
  6. Przygotowujemy czyste słoiki. Dobrze jest je wcześniej wyparzyć i osuszyć.
  7. Grzyby z cebulą po obgotowaniu odcedzamy i przekładamy do słoików.
  8. Zawartość zalewamy gorącą zalewą do grzybów ze wszystkimi przyprawami. Słoiki powinny być uzupełnione po równo.
  9. Szybko zakręcamy wieczka słoików, obracamy je do góry dnem i czekamy do ostudzenia.
  10. Po tym czasie ponownie odwracamy nasze słoiki. Teraz nasze marynowane grzyby są gotowe do przechowywania.

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane zawierają znaczną ilość octu. Pamiętajmy, że ocet w dużych ilościach może być szkodliwy dla naszych organizmów. Dlatego pamiętajmy o zachowaniu proporcji z wodą. Zamiast kwasu octowego możemy użyć również kwasu mlekowego, winnego albo cytrynowego.

Zachęcamy was do marynowania grzybów według naszego przepisu. W ten sposób przyrządzicie pyszne grzyby, które zaspokoją wasze pragnienie przez całą zimę. Smacznego.

Zobacz również:

Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu

Ciastka grzybki

Więcej o:
Komentarze (1)
Jak marynować grzyby? Proste triki i zasady podczas marynowania grzybów
Zaloguj się
  • klm747

    Oceniono 1 raz 1

    sranie w banie i żydowskie pierdo.lenie o szopenie... skąd wziąć grzyby w lutym?
    a caly przepis z dupy - ile cukru o którym mowa w przepisie? i na cholere odwracać słoiki? i nie mówcie, że to taka tradycja...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX