Domowe nuggetsy z kurczaka
Nuggetsy z kurczaka to nic innego, jak kawałki kurczaka w panierce. Najlepiej do ich przygotowania użyć piersi kurczaka. Istnieje kilka sposobów na ich przygotowanie. Te popularne, które zna każdy z nas, są smażone na głębokim tłuszczu. Nie jest to sposób w jaki chcielibyśmy przygotowywać przysmaki dla naszych pociech czy przyjaciół. Zdrowszą alternatywą może być przygotowanie ich w piekarniku. Dzięki temu będą soczyste i chrupiące.
Przygotowanie ich to prawdziwa frajda. Jedzenie to sama przyjemność. Skoro ich korzenie wywodzą się z fast foodów, to możemy podawać je z innymi dodatkami kojarzonymi z tą kuchnią. Do nuggetsów możemy podawać różne sosy. Pasują do nich sosy ostre, śmietanowe lub słodkie. Możemy je podawać z popularną surówką colesław lub po prostu z frytkami. Także panierka może być przygotowana przez nas wedle naszego uznania. Możemy użyć do niej tradycyjnej bułki tartej lub na przykład płatków kukurydzianych.
Jak zrobić nuggetsy z kurczaka - składniki:
- pierś z kurczaka
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub masło
Nuggetsy z piekarnika - krok po kroku:
- Do przygotowania nuggetsów najlepszy będzie filet. Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z niepotrzebnych żyłek.
- Wykrawamy z niego podłużne kawałki o szerokości 3-4 cm. Kształt można określić wedle uznania.
- Kawałki kurczaka przekładamy do miski. Całość pokrapiamy delikatnie oliwą oraz solimy i pieprzymy. Możemy dodać również inne przyprawy. Świetnie sprawdzą się różne rodzaje papryki w proszku, zioła (takie, jak oregano, majeranek czy bazylia). Możemy również dodać curry. Doprawione kawałki kurczaka dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki.
- W oddzielnym naczyniu zrobimy masę dla naszych nuggetsów. Do miski wsypujemy mąkę i zalewamy ją mlekiem, potem dodajemy jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy aż do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Po godzinie wyciągamy nasze mięso z lodówki. Wrzucamy je do miski z masą i całość dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.
- Przygotowujemy sobie talerz, na którym rozsypujemy bułkę tartą.
- Blachę wyściełamy papierem do pieczenia.
- Wyciągamy nasze nuggetsy z masy i obtaczamy je w bułce tartej. Zwracamy uwagę, aby panierka nie była zbyt gruba, lecz pokrywała ściśle powierzchnię kawałków mięsa.
- Kawałki obtoczone w bułce tartej wykładamy na blachę do pieczenia.
- Piekarnik należy nagrzać do 190 – 200 stopni. Wkładamy nuggetsy i pieczemy przez ok. 30 minut.
- Kontrolujemy proces pieczenia. Zwracajmy uwagę, kiedy kurczak wymaga odwrócenia. Nuggetsy pieczemy na złocisty kolor.
Nuggetsy z kurczaka
To bardzo proste danie, które nie wymaga od nas wielkiego doświadczenia w kuchni. Możemy je z powodzeniem przygotowywać z naszymi najbliższymi. Świetnie sprawdza się jako przekąska w podróży lub urozmaicenia dania głównego podczas obiadu. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na nuggetsy z kurczaka. Smacznego!
Zobacz również:
Oswajanie kalafiora - nuggetsy w płatkach kukurydzianych
Frytki z awokado