Jak zrobić nuggetsy? Pokażemy wam jak przyrządzić pyszne paluszki z kurczaka

Nuggetsy z kurczaka to typowe danie fast food uwielbiane przez najmłodszych. Często kojarzy się nam jako niezdrowa wersja kurczaka lub jak coś, co z kurczakiem ma mało wspólnego. Jest na to rada, możecie przygotować własne nuggetsy kurczakowe w waszej kuchni. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że przygotowane przez was danie jest zdrowe

Domowe nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy z kurczaka to nic innego, jak kawałki kurczaka w panierce. Najlepiej do ich przygotowania użyć piersi kurczaka. Istnieje kilka sposobów na ich przygotowanie. Te popularne, które zna każdy z nas, są smażone na głębokim tłuszczu. Nie jest to sposób w jaki chcielibyśmy przygotowywać przysmaki dla naszych pociech czy przyjaciół. Zdrowszą alternatywą może być przygotowanie ich w piekarniku. Dzięki temu będą soczyste i chrupiące.

Przygotowanie ich to prawdziwa frajda. Jedzenie to sama przyjemność. Skoro ich korzenie wywodzą się z fast foodów, to możemy podawać je z innymi dodatkami kojarzonymi z tą kuchnią. Do nuggetsów możemy podawać różne sosy. Pasują do nich sosy ostre, śmietanowe lub słodkie. Możemy je podawać z popularną surówką colesław lub po prostu z frytkami. Także panierka może być przygotowana przez nas wedle naszego uznania. Możemy użyć do niej tradycyjnej bułki tartej lub na przykład płatków kukurydzianych.

Jak zrobić nuggetsy z kurczaka - składniki:

  • pierś z kurczaka
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub masło

Nuggetsy z piekarnika - krok po kroku:

  1. Do przygotowania nuggetsów najlepszy będzie filet. Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z niepotrzebnych żyłek.
  2. Wykrawamy z niego podłużne kawałki o szerokości 3-4 cm. Kształt można określić wedle uznania.
  3. Kawałki kurczaka przekładamy do miski. Całość pokrapiamy delikatnie oliwą oraz solimy i pieprzymy. Możemy dodać również inne przyprawy. Świetnie sprawdzą się różne rodzaje papryki w proszku, zioła (takie, jak oregano, majeranek czy bazylia). Możemy również dodać curry. Doprawione kawałki kurczaka dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki.
  4. W oddzielnym naczyniu zrobimy masę dla naszych nuggetsów. Do miski wsypujemy mąkę i zalewamy ją mlekiem, potem dodajemy jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy aż do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Po godzinie wyciągamy nasze mięso z lodówki. Wrzucamy je do miski z masą i całość dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.
  6. Przygotowujemy sobie talerz, na którym rozsypujemy bułkę tartą.
  7. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia.
  8. Wyciągamy nasze nuggetsy z masy i obtaczamy je w bułce tartej. Zwracamy uwagę, aby panierka nie była zbyt gruba, lecz pokrywała ściśle powierzchnię kawałków mięsa.
  9. Kawałki obtoczone w bułce tartej wykładamy na blachę do pieczenia.
  10. Piekarnik należy nagrzać do 190 – 200 stopni. Wkładamy nuggetsy i pieczemy przez ok. 30 minut.
  11. Kontrolujemy proces pieczenia. Zwracajmy uwagę, kiedy kurczak wymaga odwrócenia. Nuggetsy pieczemy na złocisty kolor.

Nuggetsy z kurczaka

To bardzo proste danie, które nie wymaga od nas wielkiego doświadczenia w kuchni. Możemy je z powodzeniem przygotowywać z naszymi najbliższymi. Świetnie sprawdza się jako przekąska w podróży lub urozmaicenia dania głównego podczas obiadu. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na nuggetsy z kurczaka. Smacznego!

Zobacz również:

Oswajanie kalafiora - nuggetsy w płatkach kukurydzianych

Frytki z awokado

Więcej o: