Jak zrobić sos pieczarkowy? Przepis na prosty sos z pieczarek

Sos pieczarkowy jest jednym z najpopularniejszych sosów, jakie dodajemy do naszych potraw. Pieczarki są wszechobecne w naszych potrawach. Dodajemy je do farszu, nadziewamy je lub po prostu kroimy w plasterki i dodajemy gdzie tylko nastanie nas ochota. Z tego przepisu dowiecie się jak przyrządzić pieczarki w jeszcze jeden sposób. Poznajcie nasz przepis na sos pieczarkowy.

Prosty sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy jest dodawany do wielu potraw w naszej tradycji kulinarnej. Przyzwyczailiśmy się do jego obecności na plackach ziemniaczanych czy polanych nim ziemniaków. Dla niektórych to nieodzowny element tradycyjnych gołąbków. Sos z pieczarek podajemy również do innych dań - często stosuje się go do mięs, zwłaszcza tych podawanych w formie duszonej. Jeśli szukamy dla niego prostszego i szybszego zastosowania, to zawsze możemy przyrządzić pyszny makaron z sosem pieczarkowym.

Przy przygotowywaniu sosu pieczarkowego musimy pamiętać o paru zasadach. Aby osiągnąć bogaty smak i cudowny aromat pieczarek musimy dodać ich dużą ilość. Pieczarki podczas obróbki termicznej tracą znacznie na rozmiarze i większa ilość lepiej "zasili" nasz sos. Kolejna kwestia to postać naszego sosu. Przed przygotowaniem powinniśmy się zastanowić w jakiej formie chcemy przygotować nasz sos. Możemy go przyrządzić na bazie masła klarowanego i wtedy lekko próbować go zagęścić małą ilością mąki. Jeśli lubimy sosy śmietanowe, to możemy od razu po podsmażeniu pieczarek zalać je śmietaną "trzydziestką" lub jogurtem naturalnym. Do smaku zawsze możemy dodać podsmażoną cebulkę, a jeśli sos wciąż będzie mało treściwy odrobina posiekanego boczku wzbogaci jego smak.

Domowy sos pieczarkowy - składniki:

  • 350 g pieczarek
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • masło
  • śmietana o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • sól, pieprz

Jak zrobić sos pieczarkowy - krok po kroku:

  1. Pieczarki dokładnie myjemy. Możemy do tego użyć sita i małej gąbeczki.
  2. Po oczyszczeniu pieczarek kroimy je w plastry.
  3. Następnie siekamy bardzo drobno czosnek. Kroimy również cebulę, najlepiej w drobną kostkę.
  4. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Dorzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy delikatnie aż do zeszklenia.
  5. Po tym czasie dodajemy pieczarki w plastrach. Całość smażymy ok. 10 minut. Kontrolujemy proces smażenia i delikatnie mieszamy.
  6. Gdy pieczarki zaczną się rumienić i maleć, dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy zawartość patelni.
  7. Gdy wszystko dobrze się połączy, wlewamy śmietanę 30 proc. Im więcej śmietany tym sos będzie rzadszy, zalecamy wlać ok. 100 ml.
  8. Całość mieszamy i obserwujemy proces gęstnienia. W międzyczasie solimy i pieprzymy. Możemy również dodać inne przyprawy takie jak kumin, gałka muszkatołowa lub imbir.
  9. Gdy sos jest już gęsty i pojawiają się na nim bąbelki, możemy dodać posiekaną natkę pietruszki lub rozmaryn. Zioła doskonale ożywią nasz sos i stanie się lżejszy w smaku.

Jak się robi sos pieczarkowy?

To bardzo proste. Jeśli przygotujecie sos pieczarkowy według naszych wskazówek, to sukces macie w kieszeni. To prosty i szybki przepis, który skutecznie dopełni wasze dania. Dzięki niemu będziecie mogli cieszyć się smakiem pieczarek w kolejnej odsłonie. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu, a na pewno z naszym sosem pieczarkowym stworzycie wspaniałe potrawy dla waszych bliskich. Smacznego!

Zobacz również:

Jak zrobić sos beszamelowy? Prosty przepis krok po kroku

Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Sos koperkowy - jak go zrobić i do czego podawać? Sprawdzi się nie tylko do mięs

Więcej o: