Frittata na trzy sposoby - doskonały pomysł na śniadanie [PRZEPISY]

Frittata jest prostym i przepysznym daniem, które bez problemu każdy może przygotować. Jedyne, czego potrzebujesz - poza składnikami oczywiście, które możesz prawie dowolnie zmieniać - to patelnia, którą można zapiekać w piekarniku. Sprawdź, jak przygotować frittatę i do dzieła!

Co to jest frittata?

Frittata pochodzi z Włoch, a jej nazwa wzięła się od włoskiego słowa frittare, co oznacza smażyć. W podstawowej, oryginalnej wersji ma bardzo niewiele składników: jajka, parmezan, ser pecorino, oliwę i przyprawy. Do przygotowania frittaty można jednak użyć dowolnych składników i znaleźć swoją ulubioną wersję tego dania. Do zrobienia tej potrawy będziesz potrzebować patelni o grubym dnie, na przykład żeliwnej. Nie używaj patelni z plastikowymi elementami, bo mogą się one stopić! Jeśli nie chcecie jeść smażonych dań, frittatę można również po prostu upiec w naczyniu żaroodpornym. Sprawdź nasze pomysły na przygotowanie frittaty i do dzieła!

Frittata z warzywami - składniki na 1 porcję:

  • 3 jajka
  • mała cebula
  • pół papryki
  • mały pomidor
  • kilka czarnych oliwek
  • 50 g parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Jak zrobić frittatę z warzywami? Krok po kroku

Nastaw piekarnik, by się nagrzał do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidora również, a paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij, następnie dodaj paprykę i pomidora. W miseczce roztrzep jajka (możesz je lekko ubić, wtedy frittata będzie bardziej puszysta), dopraw je solą, a następnie dodaj do nich podsmażone warzywa.

Masę jajeczną przelej na patelnię i smaż na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Pokrój oliwki w plasterki, a parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Oliwkami i serem posyp frittatę po wierzchu, a następnie zdejmij ją z ognia i włóż do piekarnika na około 7 minut. Możesz również wymieszać wszystkie składniki z jajkami i przelać do wysmarowanych tłuszczem kokilek, a następnie zapiekać przez około 7-8 minut w rozgrzanym piekarniku.

Przed podaniem dopraw pieprzem i ułóż na frittacie liście świeżej bazylii.

Frittata z ziemniakami i serem

  • 2 jajka
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera pleśniowego lub sera lazur
  • oliwa
  • suszony lub świeży rozmaryn
  • sól i pieprz

Jak zrobić frittatę z ziemniakami i serem? Krok po kroku:

Nastaw piekarnik, by się nagrzał do 160 stopni Celsjusza. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Ziemniaki pokrój w plasterki i wrzuć je na rozgrzaną na patelni oliwę. Dodaj czosnek i duś je pod przykrywą przez około 10 minut, aż będą miękkie. Jajka ubij w miseczce, dopraw solą. Wylej masę jajeczną na ziemniaki i smaż przez około 5 minut. Ser pokrój w kostkę lub pokrusz i rozsyp na wierzchu frittaty. Zdejmij patelnię z ognia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 7 minut. Przed podaniem dopraw pieprzem i rozmarynem.

Frittata ze szpinakiem - składniki:

  • 2 jajka
  • dwie garści świeżego szpinaku lub około 100 g świeżego
  • ząbek czosnku
  • 50 g sera feta
  • kilka suszonych pomidorów
  • oliwa
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Frittata ze szpinakiem - krok po kroku:

Nastaw piekarnik, by się nagrzał do 160 stopni Celsjusza. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć do niej umyty lub rozmrożony szpinak. Dodaj czosnek i duś przez 5 minut pod przykrywką z dodatkiem soli i gałki muszkatołowej. Następnie pokrusz fetę i wymieszaj. W miseczce ubij jajka. Dodaj do nich szpinak z czosnkiem i fetą, zamieszaj, dodaj pokrojone suszone pomidory i wylej na patelnię. Smaż przez około 5 minut. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 7 minut.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA