Granola - co to jest? Jak przyrządzić domową granolę?

Granola to przysmak, który zawsze warto mieć w domu. Będzie jak znalazł na śniadanie lub kolację, a także gdy przyjdzie chętka na coś słodkiego. Granola jest dostępna w większości sklepów, ale nic nie zastąpi tej przygotowanej samodzielnie!

Granola - co to jest?

Granola to nic innego jak mieszanka płatków owsianych lub żytnich z orzechami i suszonymi owocami sklejona miodem i zapieczona. Rewelacyjnie smakuje z gęstym jogurtem lub jako dodatek do lodów lub jogurtu mrożonego. Można ją przechowywać w pracy i jadać na drugie śniadanie lub porcjować w małych pudełeczkach lub torebkach-strunówkach i zabierać ze sobą, gdzie tylko trzeba. Domowa granola – zobacz, jak ją przygotować!

Granola - z czego zrobić?

Do przygotowania granoli należy przygotować płatki owsiane lub orkiszowe, ulubione ziarna, orzechy i suszone owoce. Będzie potrzebne także coś do spojenia ich – w tej roli najlepiej sprawdzi się płynny miód, syrop z agawy lub syrop klonowy.

Przykładowe składniki na granolę:

Granola z migdałami, żurawiną i białą czekoladą

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 100 g migdałów
  • 100 g pestek słonecznika
  • 5 łyżek otrąb żytnich
  • pół tabliczki białej czekolady
  • suszona żurawina
  • 3 łyżki miodu

Granola z suszonymi morelami, kokosem i gorzką czekoladą

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 100 g wiórek lub płatków kokosowych
  • 5 łyżek otrąb jęczmiennych
  • suszone morele
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki syropu z agawy

Granola z suszonymi śliwkami i orzechami

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek otrąb gryczanych
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g orzechów włoskich
  • suszone śliwki
  • 3 łyżki syropu klonowego

Granola z suszonymi śliwkami i kakao

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 3 szklanki płatków jaglanych
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego

Granola z orzechami, suszonym bananem i mleczną czekoladą

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 3 szklanki płatków jaglanych
  • 100 g suszonych bananów
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g orzechów laskowych
  • pół tabliczki mlecznej czekolady

Jak zrobić domową granolę?

Płatki owsiane, otręby i nasiona wymieszaj razem w misce. Wybrane orzechy posiekaj drobno i dodaj do pozostałych składników. Dodaj miód, syrop z agawy lub klonowy. Jeśli jest zbyt gęsty (może to dotyczyć przede wszystkim miodu), rozcieńcz go odrobiną ciepłej wody lub herbaty. Wymieszaj z płatkami. Piekarnik rozgrzej do ok. 80*C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na niego płatki owsiane. Piecz przez ok. 30 minut, w tym czasie kilkakrotnie przemieszaj granolę drewnianą łopatką, by się nie przypaliła. Gdy się upiecze i porobią się grudki, odstaw ją do wystygnięcia.

W czasie, gdy granola się piecze, przygotuj suszone owoce - pokrój je drobno. Pokrusz lub poła także czekoladę. Gdy granola ostygnie, wymieszaj ją z czekoladą i owocami. Przechowuj w słoiczku lub pudełku, szczelnie zamkniętym, by nie zwietrzała (i dobrze pilnowanym, by nie została natychmiast zjedzona!).

Wskazówka: Z podobnym mieszanin płatków, otrąb, orzechów i suszonych owoców możesz przygotować także przepyszne batony zbożowe! Do składników możesz dodać wtedy odrobinę masła lub oliwy, połączyć je i piec w dużych plackach, które po upieczeniu pokroisz na prostokąty.

Więcej o: