Marchewka z groszkiem pasuje do wielu potraw, które zwykle podawane są w naszych domach. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych lub duszonych mięs, kotletów (tak samo mięsnych, jak i warzywnych) czy sadzonych jajek serwowanych w towarzystwie ziemniaków, ryżu, kopytek, klusków ziemniaczanych bądź kasz. Podstawowe składniki można znaleźć w każdym sklepie, jednak latem, gdy dostępny jest świeży zielony groszek, warto przyrządzić ją właśnie z nim! Zapracowani zaś mogą sięgnąć po mrożoną marchewkę z groszkiem. Należy jednak wybierać te mrożonki, w których składzie rzeczywiście znajdują się wyłącznie te warzywa, bez żadnych polepszaczy smaku i niepotrzebnych dodatków. Wtedy wystarczy rozmrozić ją i przygotować według instrukcji na opakowaniu. U nas znajdziesz informacje, jak zaprawić marchewkę z groszkiem - bez zasmażki to nie to samo! - oraz jakich przypraw użyć, by była wyśmienita.
Przygotowanie marchewki z groszkiem jest bardzo łatwe - na pewno poradzi sobie z tym każdy, nawet początkujący kucharz.
Przygotuj składniki:
Marchewkę umyj i oskrob lub obierz ze skórki. Pokrój ją w dość drobną kostkę, wsyp do garnka i zalej wodą (wody powinno być tyle, by cała marchewka była w niej zanurzona). Gotuj tak długo, aż marchewka zmięknie. Jeśli używasz świeżego groszku, przepłucz go wodą, dodaj do marchewki i gotuj wraz z nią. Jeżeli korzystasz z groszku z puszki, odsącz go z zalewy i dodaj do marchewki, gdy będzie już ona ugotowana. Oba składniki wymieszaj.
Zasmażka do marchewki z groszkiem powstaje z mąki i masła. Masło wyłóż na rozgrzaną patelnię, roztop je na niewielkim ogniu. Następnie wysyp mąkę i podsmaż, aż zasmażka będzie miała ładny, złotawy kolor. Gdy będzie usmażona, dodaj ją do pozostałych składników i wymieszaj.
W klasycznej wersji marchewkę doprawia się szczyptą soli i pieprzu oraz odrobiną cukru do smaku. Możesz jednak urozmaicić jej smak. Cukier można zastąpić miodem lub syropem klonowym - gdy użyjesz tego drugiego, na pewno będzie miała ciekawy posmak. Jeśli preferujesz ostrzejsze smaki, nie wahaj się dodać odrobiny ostrej papryki chilli. W wersji bardziej orientalnej, użyj trochę imbiru (wtedy również warto dodać więcej cukru lub innej substancji słodzącej). Smaki będą się też dobrze komponować w towarzystwie pieprzu ziołowego lub ulubionych ziół.