Pierś z kaczki - jak przyrządzić i podawać to danie? Podajemy przepis na kaczkę w pomarańczach

Pierś z kaczki to prawdziwie popisowa potrawa. Nie bez przyczyny pojawia się tak często w konkurencjach kulinarnych! Dobrze przygotowana to wielki rarytas i niezwykłe doświadczenie dla kubków smakowych. Sprawdź, jak przyrządzić pierś z kaczki!

Pierś z kaczki to ciekawe kuchenne wyzwanie - jednak mimo trudności, których może przysparzać, warto je podjąć. Dobrze przyrządzona pierś z kaczki to soczyste i kruche mięso, aromatyczna skórka, a poza tym prawdziwy powód do dumy. Jak upiec pierś z kaczki? Nawet jeśli twoje doświadczenie w kuchni nie jest zbyt duże, zrób pierwszy krok na drodze do mistrzostwa!

Pierś z kaczki w pomarańczach - składniki:

  • 4 pojedyncze piersi kaczki ze skórką
  • szklanka soku pomarańczowego dobrej jakości, bez miąższu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli i pieprzu
  • dwie łyżki konfitury pomarańczowej (opcjonalnie)

Jak zamarynować pierś z kaczki?

  1. Przygotuj mięso: umyj je i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Przygotuj marynatę: sok pomarańczowy wymieszaj z octem, miodem i konfiturą. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Obtocz pierś z kaczki w sosie i odstaw do lodówki na całą noc lub co najmniej 3-4 godziny, aby dobrze przeszła smakiem.

Uwaga: gdy będziesz wyjmować mięso z woreczków lub z talerza, na którym się marynowało, nie wylewaj pozostałej marynaty!

Pierś z kaczki - ile piec? Jak usmażyć pierś z kaczki przed pieczeniem?

  1. Po tym czasie kaczkę należy przygotować do pieczenia. Zanim to zrobisz, trzeba ją obsmażyć.
  2. Przede wszystkim należy zrobić kilka podłużnych nacięć w skórce. Rozgrzej patelnię i ułóż na niej mięso skórą do dołu. Nie używaj tłuszczu do smażenia, ponieważ wytopi się on z grubej skórki!
  3. Od strony ze skórką smaż mięso około 4-5 minut, skórka powinna być dobrze wysmażona. Następnie przełóż ją na drugą stronę i trzymaj na patelni krótko, przez ok 1-2 minuty.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 90 stopni Celsjusza. Pierś z kaczki przełóż do brytfanny, naczynia żaroodpornego lub wyłóż każdą z nich na folię aluminiową. Podlej jeszcze pozostałą marynatą.
  5. Jeżeli używasz folii, zawiń mięso, jeśli natomiast pieczesz w naczyniu, możesz podlać odrobiną wody. Piecz przez około 90 minut - po takim czasie mięso powinno być różowe, średnio wysmażone czyli medium rare.

Pierś z kaczki - jak ją podawać?

Do piersi z kaczki doskonale sprawdzą się pieczone ziemniaki w ziołach lub ryż gotowany na sypko. Będzie też przepyszna z dodatkiem puree z ziemniaków lub batatów. Nasza propozycja to kawałki ziemniaków, buraków i jabłek pieczone w ziołach (dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie lub rozmaryn z czosnkiem). Dobrze też będą smakować zasmażane buraczki lub lekkie sałatki na bazie miksu sałat z pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek. Jeśli zamiast ziemniaków podajesz ryż gotowany na sypko, podlej go mieszaniną sosu i tłuszczu, który wytopił się z kaczki.

Zamiast marynować pierś z kaczki, możesz natrzeć ją ziołami - np. majerankiem lub tymiankiem, solą i pieprzem oraz przygotować sos na bazie czerwonego wina. 300 ml wytrawnego wina wymieszaj w garnku z dwiema łyżkami masła, octem balsamicznym, zeszkloną szalotką i czosnkiem. Dopraw do smaku miodem, solą i szczyptą pieprzu. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.