Wątróbka drobiowa - przepis, który zawsze się uda

Wątróbka drobiowa jest źródłem wielu potrzebnych składników odżywczych, dlatego warto ją uwzględnić w swojej diecie. Wiele osób nie przepada za wątróbką - samodzielna próba jej przygotowania oraz pyszne dodatki na pewno pomogą zmienić tę opinię!

Jak przyrządzić wątróbkę drobiową?

Wątróbka to ten typ potrawy, który budzi kontrowersje już od przedszkola. Przez wiele osób nie jest lubiana właśnie przez mgliste wspomnienia z przedszkolnej stołówki - gdy podana wątróbka rzeczywiście mogła być kiepsko przyrządzona. Pora odczarować ten przepis - dobrze zrobiona wątróbka to prawdziwy przysmak!

Wątróbka drobiowa - wartości odżywcze

Do wątróbki warto przekonać się nie tylko ze względu a jej smak (gdy jest dobrze zrobiona), lecz także dlatego, że jest bogata w wiele składników odżywczych. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem białka, żelaza, a także witaminy A i witamin z grupy B. Nie jest przy tym bardzo kaloryczna. Ze względu na obecność dużej ilości dobrze przyswajalnego żelaza, powinny ją jeść osoby mające skłonności do anemii. Ponadto wątróbka drobiowa doskonale wpływa na wzrok - to dzięki obecności witaminy A. Jedzenie wątróbki zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy, tzw. kurzej ślepoty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Ze względu na obecność kwasu foliowego dobrze wpływa na kobiecą gospodarkę hormonalną. U mężczyzn natomiast ma pozytywny wpływ na jakość nasienia. Witaminy z grupy B regulują działanie układu nerwowego - ich obecność sprzyja radzeniu sobie ze stresem i poprawie kondycji psychicznej.

Jak zrobić wątróbkę drobiową - składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule
  • duże, twarde jabłko
  • mąka
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz do przyprawienia

Jak usmażyć wątróbkę drobiową?

Oczyść wątróbkę z żyłek - to one mogły potęgować nieprzyjemne doznania smakowe. Każdy kawałek mięsa obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i połóż na nim wątróbkę - będzie mocno pryskać, więc uważaj, żeby się nie poparzyć! Obsmaż ją z obu stron, by była przyrumieniona. W środku jednak nie powinna być ścięta do końca - sprawdź to widelcem. Następnie przełóż wątróbkę na osobny talerz.

Cebulę pokrój w piórka, a jabłko w kostkę (jeśli ma twardą skórkę, możesz je obrać). Na patelnię wlej więcej oleju i wrzuć pokrojoną cebulę. Pamiętaj, by ogień nie był za duży, bo cebula się spali! Zanim się zeszkli, dodaj pokrojone jabłko i smaż przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Potem wyłóż na patelnię usmażoną wcześniej wątróbkę, przykryj przykrywką i duś wszystko przez kilka minut.

Jak podawać wątróbkę drobiową?

Wątróbka drobiowa najlepiej smakuje w tradycyjnej wersji - z ziemniakami z wody lub tłuczonymi. Możesz także podawać ją z aksamitnym puree (ziemniaki należy dobrze utłuc lub przecisnąć przez metalowe sitko, dodać łyżkę masła, odrobinę mleka i wyciśnięty w wyciskarce ząbek czosnku). Wątróbka na pewno będzie też smaczna z pieczonymi ziemniakami - jednak nie przyprawiaj ich ziołami bardzo mocno, ponieważ to mięso z cebulą i jabłkiem powinny tu być na pierwszym planie. Do cebuli i jabłek możesz dodać suszoną żurawinę.

Wskazówki: W podobny sposób możesz także przygotować wątróbkę wieprzową. Pamiętaj jednak, że jej smak jest bardziej wyrazisty niż smak wątróbki drobiowej, jest ona także trochę twardsza.

Więcej o: