Zupa grochowa wojskowa - przepis na sycącą zupę na zimne dni

Zupa grochowa to danie, które wspominają chyba wszyscy, którzy próbowali wojskowej kuchni. To też jedna z tradycyjnych potraw gotowanych w polskich domach. Konkretna, rozgrzewająca, cudownie gęsta i sycąca - będzie doskonała na obiad, gdy za oknem zimno i ponuro lub po powrocie ze zimowych aktywności.

Zupa grochowa - z czym zrobić?

Zupa grochowa najlepiej smakuje z mięsem - sprawdzi się tu najlepiej boczek lub kiełbasa. To zdecydowanie nie jest danie, które należy podawać na diecie! Ma dużo kalorii, jest gęsta, sycąca i dość tłusta. Dlatego właśnie tak często podawano - i podaje się - ją w wojsku, dla strudzonych ćwiczeniami zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą to doskonały regeneracyjny posiłek. Jest to potrawa typowa dla kuchni jesienno-zimowej, będzie idealna zwłaszcza dla wielbicieli sportów zimowych lub po powrocie ze spaceru, na którym zaskoczyła nas ulewa lub śnieżyca. Latem jedzenie zupy grochowej nie będzie dobrym pomysłem - jest zdecydowanie za ciężka i rozgrzewająca na tę porę roku. Przygotowanie zupy grochowej nie jest trudne - powinni sobie z nią poradzić także początkujący kucharze. Ze względu jednak na konieczność namoczenia grochu, jej gotowanie należy zaplanować wcześniej.

Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą - przepis

Składniki (na duży gar zupy):

  • 800 g łuskanego grochu
  • około 1 kg kiełbasy zwyczajnej
  • około 500 g wędzonego boczku
  • 400 g ziemniaków
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • dwie łyżki majeranku
  • dwie łyżki kminku
  • sól i pieprz do przyprawienia
  • 3 litry wody

Jak przygotować groch do gotowania zupy grochowej?

Przygotowanie zupy grochowej należy zacząć już wieczorem w dniu poprzednim - wcześniej należy namoczyć groch. Wsyp go zatem do miski i zalej wodą - powinna sięgać ponad poziom ziaren, bo zostanie przez nie wchłonięta. Groch zostaw na noc. Jeśli chcesz zacząć przygotowanie zupy wcześniej, namocz go co najmniej 3-4 godziny przed użyciem do gotowania.

Jak zrobić zupę grochową? Krok po kroku:

  1. Następnego dnia zagotuj w dużym garnku 3 litry wody, dodaj do niego ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj do wody namoczony groch.
  2. W czasie gdy woda się gotuje, ziemniaki, kiełbasę i boczek i cebulę pokrój w kostkę. Ziemniaki zalej wodą i odstaw, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Odlej ją po około 5-8 minutach.
  3. Boczek wysyp na suchą patelnię i podsmaż, gdy tłuszcz się wytopi, możesz dodać cebulę. Przeciśnij też czosnek przez wyciskarkę i wrzuć go na patelnię.
  4. Pokrojoną kiełbasę dodaj bezpośrednio do zupy. Dodaj również majeranek, sól i pieprz do smaku, zamieszaj.
  5. Zupę grochową dopraw także kminkiem - ta magiczna przyprawa zapobiegnie wzdęciom i niestrawności, które może spowodować duża ilość grochu i tłustego mięsa.
  6. Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę przez ok. 45 minut na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszaj wszystkie składniki.
  7. Po wskazanym czasie dodaj odsączone, pokrojone w kostkę ziemniaki (jeśli dodasz je za wcześnie, rozgotują się i z zupy zrobi się mało apetyczna breja).

Rada: Zupa grochowa najlepiej będzie smakować z ciemnym chlebem. Koniecznie podawaj ją gorącą!

Więcej o: