Łosoś - jak go przyrządzić? Przepisy na łososia

Łosoś to jedna z najbardziej lubianych ryb. Jego delikatne, soczyste mięso łatwo jednak wysuszyć, jeśli w piekarniku lub na patelni pozostanie za długo. Jak przyrządzić łososia, by zachował idealną konsystencję? Jak przyprawić łososia, by nie zaburzyć jego smaku? Z czym podawać?

Łosoś - jak go przyrządzić?

Łosoś to prawdziwy król wśród ryb. Jest bardzo smaczny, jego mięso wygląda apetycznie, a na dodatek jest niezwykle zdrowy. Choć jest jedną z najtłustszych ryb, zawiera ogromną ilość składników odżywczych. Dostarcza organizmowi białko, kwasy omega-3, potas, jod, a także witaminy A, B, C, D i E. Warto go uwzględnić w swojej diecie w zrównoważonych ilościach. Łososia powinny jeść przede wszystkim osoby mające problemy z tarczycą, sercem i układem krwionośnym, a także osoby chore na cukrzycę oraz choroby układu nerwowego. W sklepach znajdziemy go najczęściej w postaci mrożonej lub świeżej i choć jest jedną z droższych ryb, warto spożywać go przynajmniej raz na jakiś czas.

Łosoś smażony na patelni

  • 2 porcje łososia (np. dzwonka lub kawałki ze skórą)
  • mała cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Jak smażyć łososia?

Opłucz łososia pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wyłóż na nią łososia. Smaż przez około 3 minuty po stronie ze skórką, a 2 minuty – bez skórki. Następnie przykryj przykrywką i duś rybę jeszcze przez około 5 minut. Podawaj z cząstką cytryny do skropienia.

Do podania:

  • torebka brązowego ryżu
  • 1/2 brokuła
  • mały jogurt
  • łyżka majonezu
  • dwa ząbki czosnku

Ryż wstaw do wody i gotuj go przez tyle czasu, ile napisano na opakowaniu. W przypadku brązowego ryżu jest to zazwyczaj około 30 minut. Brokuł oczyść z liści, odetnij twarde łodygi i zblanszuj go - zanurz na dwie minuty w gorącej wodzie, a następnie przelej bardzo zimną wodą. Dzięki temu zachowa swoje wartości odżywcze oraz intensywny zielony kolor.

Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Do jogurtu dodaj majonez, a następnie wyciśnięty czosnek. Dopraw solą i wymieszaj. Podawaj jako sos do brokuła.

Łosoś pieczony w piekarniku

Składniki:

  • dwie porcje łososia
  • świeży lub suszony rozmaryn
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • mała cytryna
  • sól i pieprz

Do podania:

  • ziemniaki
  • słodka papryka, sól, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Najpierw przygotuj ziemniaki - będą się piekły dłużej niż łosoś. Obierz je ze skórki i pokrój w cząstki. Folię lub papier do pieczenia skrop oliwą, następnie wyłóż ziemniaki i przypraw je solą, papryką i ziołami prowansalskimi. Przykryj drugą warstwą papieru lub folii, piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Jak zrobić łososia w piekarniku?

Opłucz łososia i osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, natrzyj nim każdy kawałek ryby. Oprósz je również solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i poszatkowanym rozmarynem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut przy włączonym termoobiegu. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i cząstką cytryny do skropienia sokiem.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Jak upiec łososia? Podpowiadamy wam jak przyrządzić łososia z piekarnika

Więcej o:
Copyright © Agora SA