Musaka - pyszna potrawa rodem z Grecji. Przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący

Musaka to jedno z najsłynniejszych dań pochodzących ze słonecznej Grecji. Posmakuje nie tylko amatorom tradycyjnych potraw z różnych zakątków świata. Sprawdź, jak przygotować musakę i przywołać odrobinę greckiego słońca!

Musaka – co to jest?

Musaka (albo moussaka) to tradycyjna potrawa pochodząca z Grecji. Przypomina trochę lazanię, lecz zamiast płatów makaronu występuje w niej bakłażan. Właśnie to warzywo jest podstawą przepisu. Jeśli na co dzień nie wykorzystujesz w kuchni bakłażana lub szukasz ciekawych przepisów na niego musaka grecka to doskonały pomysł, aby wykorzystać jego potencjał!

Musaka – przepis oryginalny

W oryginalnym przepisie na musakę znajdziemy szatkowane mięso jagnięce oraz tarty, twardy owczy ser. Jeśli jednak nie mamy dostępu do takich składników, można wykorzystać mielone mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe, natomiast owczy ser zastąpić innym twardym serem – na przykład parmezanem, pecorino lub ostatecznie zwykłym tartym serem.

Przepis na musakę

Składniki:

  • 2 spore bakłażany
  • 400 g mielonego mięsa (jagnięcego, wołowego lub wołowo-wieprzowego)
  • 3 średnie ziemniaki
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g świeżych pomidorów
  • twardy ser do starcia
  • przyprawy: oregano, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz (po około półtorej łyżeczki)
  • oliwa do smażenia

Składniki na sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Jak zrobić musakę? Krok po kroku:

  1. Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Polej je wodą z sokiem z cytryny (aby nie sczerniały), posól i odłóż na pół godziny.
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, odstaw je do miseczki z wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij w wyciskarce. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i również pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Następnie wyłóż mielone mięso, dodaj czosnek, dopraw rozmarynem, tymiankiem, oregano, solą i pieprzem, wymieszaj. Podsmaż, aż mięso lekko się zrumieni, dodaj posiekane pomidory i jeszcze raz wymieszaj. Jeśli pomidory są mało soczyste, możesz dolać trochę przecieru pomidorowego. Następnie patelnię zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  4. Na drugiej patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie rozprowadź ją po powierzchni. Połóż plastry bakłażana (wcześniej opłukane i osuszone) i obsmaż je krótko z każdej strony. Patelnia powinna być dobrze nagrzana, a oliwy naprawdę niewiele – zależy nam na krótkim smażeniu oraz tym, żeby bakłażany nie "wypiły" za dużo tłuszczu, a bardzo dobrze go chłoną. Pokrojone ziemniaki obsmaż w podobny sposób, jak bakłażana. Warzywa możesz też osuszyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku papierowego ręcznika.

Przygotuj sos beszamelowy:

  1. Rozpuść masło w rondelku (na małym ogniu). Wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki połączą się całkowicie.
  2. Cały czas mieszając, wolno dolej mleko.
  3. Gotuj sos przez 3-4 minuty, cały czas mieszając i uważając, by się nie przypalił.
  4. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.

Przygotuj musakę:

  1. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę ziemniaków, następnie połóż nadzienie mięsne, a na nim bakłażany.
  2. Wykładaj kolejne warstwy, tak, aby ostatnie były bakłażany.
  3. Z wierzchu polej musakę sosem beszamelowym.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na pół godziny. 10 minut przed zakończeniem pieczenia posyp zapiekankę startym serem. Musaka grecka gotowa!
Zobacz wideo

Zobacz również:

Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.