Przepis na pierogi z serem

Pierogi z serem zna chyba każdy. To najpopularniejsze pierogi przyrządzane na słodko. Do ich przygotowania nie potrzeba dużej ilości wydumanych składników, a ponadto to proste zadanie, któremu podoła każdy, nawet początkujący kucharz.

Pierogi z serem - nie pomyl w pierogami leniwymi

Pierogi z serem są daniem, które możesz zrobić na zapas, jeśli wiesz, że nie będziesz mieć czasu. Część z nim można łatwo zamrozić, odgrzewane na maśle na drugi dzień również są smaczne. Choć w sklepach bez problemu dostaniesz gotowe pierogi z serem na słodko, warto zrobić je samemu – smakowi domowych pierogów nie dorównają żadne gotowe dania!

Na początek warto wyjaśnić jedną kwestię. W naszych domach, ze względu na region pochodzenia i tradycję nazewnictwo niektórych dań może się różnić. Bardzo popularnym daniem są kluski leniwe, na które w niektórych domach mówi się "pierogi leniwe z serem". W niniejszym przepisie zajmiemy się przygotowaniem pierogów z serem, czyli z nadzieniem serowym, przygotowywanym w taki sposób, jak te z kapustą i grzybami czy mięsem.

Jak zrobić pierogi z serem?

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 450) + mąka do podsypania
  • szczypta soli i odrobina cukru
  • dwie łyżki oleju roślinnego
  • 300 ml ciepłej wody o temperaturze około 60 stopni Celsjusza

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj szczyptę soli i trochę cukru. Następnie dodaj olej, a później powoli wlewaj ciepłą wodę. Jednocześnie wyrabiaj ciasto i sprawdzaj konsystencję – ciasto powinno być elastyczne, sprężyste i gładkie. Jeśli jest zbyt rzadkie, wsyp trochę mąki, jeżeli zbyt zbite – jeszcze trochę wody. Zagnieć je w kulę, a później rozwałkuj na blacie lub stolnicy i wykrawaj kółka foremką lub szklanką.

Ser na słodko do pierogów:

  • 400 g białego sera (półtłustego)
  • pół szklanki mleka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżka miodu*

* opcjonalnie – jeśli nie lubisz bardzo słodkiego nadzienia, zrezygnuj z miodu lub dodaj go zamiast połowy opakowania cukru

Pierogi z serem - sposób przygotowania nadzienia:

  1. Biały ser rozkrusz widelcem w miseczce.
  2. Dolej mleko, dodaj cukier wanilinowy i łyżkę miodu.
  3. Składniki wymieszaj przy użyciu drewnianej łyżki. Jeśli wolisz, by nadzienie było gładkie i aksamitne, rozmieszaj je przy użyciu robota kuchennego lub blendera.

Jak zrobić pierogi z serem?

  1. Na każdym kółeczku wyciętym z ciasta połóż łyżkę farszu serowego.
  2. Kółko złóż na pół i zaciśnij brzegi – przy użyciu foremki do pierogów, widelca lub po prostu palcami.
  3. Do dużego garnka nalej wodę i zagotuj ją.
  4. Następnie porcjami wkładaj do niej pierogi i gotuj do czasu, aż wypłyną.
  5. Wyjmuj na durszlak lub przy użyciu dużej łyżki z otworkami, by nadmiar wody obciekł.

Pierogi z serem na słodko możesz wzbogacić również o sezonowe owoce. Dodaj do nich świeże jagody, maliny, truskawki lub porzeczki. Jeśli wybierasz słodkie owoce, dodaj mniej cukru wanilinowego lub zrezygnuj z dodania miodu. Do nadzienia możesz także wsypać odrobinę cynamonu. Zarówno owoce, jak i cynamon, możesz wmieszać do nadzienia serowego lub podać z ugotowanymi już pierogami. Dobrym, tradycyjnym elementem podania tej potrawy będzie także duża łyżka kwaśnej śmietany.

Więcej o: