Sos koperkowy - możesz zrobić nawet z zamrożonego koperku
Sos koperkowy możecie przyrządzić zarówno ze świeżego koperku, jak i z koperku mrożonego. Kto nie zna tego uczucia, gdy w poszukiwaniu lodów w zamrażalniku, natrafiamy na plastikowe pudełko, otwieramy je z nadzieją, a w środku zamiast zimnego przysmaku, znajdujemy zamrożony koperek! Następnym razem warto to potraktować jako znak i nie obrażać się na siebie, że znów zamroziliśmy koperek w pudełku po lodach, tylko wyjąć go i przyrządzić pyszny obiad z sosem koperkowym.
Jak się robi sos koperkowy? Składniki:
- pęczek koperku lub nieduże pudełko zamrożonego koperku
- 150 ml jogurtu greckiego lub śmietany do sosów
- 300 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki mąki
- 50 g masła
- sól, pieprz
Sos koperkowy – jak zrobić? Przepis krok po kroku:
- Przed przygotowaniem sosu koperkowego przygotuj bulion warzywny – możesz skorzystać z kostki rosołowej lub ugotować własny. W tym celu do dużego garnka wrzuć obrane i umyte: marchewkę, pietruszkę, połowę sera, kawałek pora i opieczoną nad palnikiem cebulę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i dopraw pieprzem i solą. Gotuj przez około godzinę pod przykryciem. Nadmiar ugotowanego wywaru wykorzystaj do przygotowania pysznej zupy-krem z warzyw lub zupy tajskiej.
- Jeśli nie korzystasz ze świeżego koperku, pęczek dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj. W przypadku, gdy masz zamrożony, rozmroź lub po wyjęciu z zamrażalnika przelej go ciepłą wodą i osusz.
- Przygotuj zasmażkę – w garnku rozpuść masło, gdy będzie całkowicie rozpuszczone, dodaj mąkę. Zmniejsz ogień na najmniejszy i mieszaj mąkę z masłem, aby się nie zrumieniła. Smaż przez około 3 minuty. Następnie wlej do zasmażki bulion – powinien być przestudzony – dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wtedy dodaj posiekany koperek i gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje. Jeśli zrobi się zbyt gęsty, rozrzedź go odrobiną zimnej wody.
- Na koniec dodaj do niego gęsty jogurt naturalny lub śmietanę, przypraw solą i pieprzem do smaku.
Jak przyprawić sos koperkowy?
Sos koperkowy możesz przyprawić sproszkowanym lub startym czosnkiem, dodać szczyptę ziół prowansalskich lub rozmarynu. Latem dodaj do niego odrobinę posiekanej mięty – będzie miał ciekawą, odświeżającą nutę. Możesz też wlać odrobinę soku wyciśniętego z cytryny.
Do czego sos koperkowy?
Sos koperkowy sprawdzi się jako dodatek do pieczonych lub duszonych mięs i ryb. Wybornie będzie smakował na przykład pieczony łosoś polany sosem koperkowym podany z brokułem na parze. Sosem możesz skropić puree ziemniaczane lub makaron. Najczęściej jednak w sosie koperkowym podaje się pulpety mięsne.
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?
Będziesz potrzebować opakowania mielonego mięsa (na przykład z indyka), czerstwej bułki, dwóch jajek, odrobiny mleka i przypraw. Bułkę namocz w mleku. Do sporej miski wyłóż mięso, wbij do niego jajka, dodaj rozmoczoną bułkę, łyżeczkę soli, pieprzy i ulubione zioła. Mięso dokładnie wymieszaj dłonią. Formuj z niego niewielkie kuleczki. Możesz je podsmażyć szybko na maśle, by były rumiane. Następnie wrzuć je do sosu koperkowego (użyj wtedy większej ilości bulionu warzywnego!) i gotuj na wolnym ogniu. Podawaj z kaszą, ryżem lub puree ziemniaczanym.