Sos koperkowy - jak go zrobić i do czego podawać? Sprawdzi się nie tylko do mięs

Sos koperkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych sosów. Pasuje zarówno do mięs, jak i ryb, doskonale dopełnia dania z makaronem lub ziemniakami. Przepis na sos koperkowy to coś, co powinien znać każdy kucharz!

Sos koperkowy - możesz zrobić nawet z zamrożonego koperku

Sos koperkowy możecie przyrządzić zarówno ze świeżego koperku, jak i z koperku mrożonego. Kto nie zna tego uczucia, gdy w poszukiwaniu lodów w zamrażalniku, natrafiamy na plastikowe pudełko, otwieramy je z nadzieją, a w środku zamiast zimnego przysmaku, znajdujemy zamrożony koperek! Następnym razem warto to potraktować jako znak i nie obrażać się na siebie, że znów zamroziliśmy koperek w pudełku po lodach, tylko wyjąć go i przyrządzić pyszny obiad z sosem koperkowym.

Jak się robi sos koperkowy? Składniki:

  • pęczek koperku lub nieduże pudełko zamrożonego koperku
  • 150 ml jogurtu greckiego lub śmietany do sosów
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki mąki
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

Sos koperkowy – jak zrobić? Przepis krok po kroku:

  1. Przed przygotowaniem sosu koperkowego przygotuj bulion warzywny – możesz skorzystać z kostki rosołowej lub ugotować własny. W tym celu do dużego garnka wrzuć obrane i umyte: marchewkę, pietruszkę, połowę sera, kawałek pora i opieczoną nad palnikiem cebulę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i dopraw pieprzem i solą. Gotuj przez około godzinę pod przykryciem. Nadmiar ugotowanego wywaru wykorzystaj do przygotowania pysznej zupy-krem z warzyw lub zupy tajskiej.
  2. Jeśli nie korzystasz ze świeżego koperku, pęczek dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj. W przypadku, gdy masz zamrożony, rozmroź lub po wyjęciu z zamrażalnika przelej go ciepłą wodą i osusz.
  3. Przygotuj zasmażkę – w garnku rozpuść masło, gdy będzie całkowicie rozpuszczone, dodaj mąkę. Zmniejsz ogień na najmniejszy i mieszaj mąkę z masłem, aby się nie zrumieniła. Smaż przez około 3 minuty. Następnie wlej do zasmażki bulion – powinien być przestudzony – dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wtedy dodaj posiekany koperek i gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje. Jeśli zrobi się zbyt gęsty, rozrzedź go odrobiną zimnej wody.
  4. Na koniec dodaj do niego gęsty jogurt naturalny lub śmietanę, przypraw solą i pieprzem do smaku.

Jak przyprawić sos koperkowy?

Sos koperkowy możesz przyprawić sproszkowanym lub startym czosnkiem, dodać szczyptę ziół prowansalskich lub rozmarynu. Latem dodaj do niego odrobinę posiekanej mięty – będzie miał ciekawą, odświeżającą nutę. Możesz też wlać odrobinę soku wyciśniętego z cytryny.

Do czego sos koperkowy?

Sos koperkowy sprawdzi się jako dodatek do pieczonych lub duszonych mięs i ryb. Wybornie będzie smakował na przykład pieczony łosoś polany sosem koperkowym podany z brokułem na parze. Sosem możesz skropić puree ziemniaczane lub makaron. Najczęściej jednak w sosie koperkowym podaje się pulpety mięsne.

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

Będziesz potrzebować opakowania mielonego mięsa (na przykład z indyka), czerstwej bułki, dwóch jajek, odrobiny mleka i przypraw. Bułkę namocz w mleku. Do sporej miski wyłóż mięso, wbij do niego jajka, dodaj rozmoczoną bułkę, łyżeczkę soli, pieprzy i ulubione zioła. Mięso dokładnie wymieszaj dłonią. Formuj z niego niewielkie kuleczki. Możesz je podsmażyć szybko na maśle, by były rumiane. Następnie wrzuć je do sosu koperkowego (użyj wtedy większej ilości bulionu warzywnego!) i gotuj na wolnym ogniu. Podawaj z kaszą, ryżem lub puree ziemniaczanym.

Więcej o: