Szczupak - jak przyrządzić? Czym doprawić? Pomysły na szczupaka

Szczupak to jedna z najbardziej pożądanych ryb przez wszystkich wędkarzy. Z tego dużego drapieżnika można przygotować pyszne potrawy. Tym razem proponujemy szczupaka smażonego, pieczonego oraz faszerowanego.

Szczupak - nie tak łatwo go złowić!

Szczupak to prawdziwy król jezior – złowienie tego drapieżnika to dla wędkarza prawdziwy powód do dumy! Przyrządzenie tej ryby to również ciekawe wyzwanie i równie wielka duma dla tego, kto go przygotuje. Jak przyrządzić szczupaka? Sprawdź nasze pomysły!

Szczupak najpierw powinien zostać sprawiony. Należy obciąć mu płetwy i ogon, dokładnie umyć i wypatroszyć. Do pieczenia najlepiej wykorzystać całą rybę, do smażenia – użyć wykrojonych lub kupionych osobno filetów. Do faszerowania należy użyć filetów, a na resztkach ugotować wywar.

Szczupak – jak przyrządzić?

Szczupak smażony - składniki:

  • ok. 500 g filetów ze szczupaka (filety lub dzwonka)
  • dwa ząbki czosnku
  • świeży lub suszony tymianek
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • olej roślinny do smażenia
  • sok z połówki cytryny
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • jajko

Jak usmażyć szczupaka? Krok po kroku

  1. Ząbki czosnku rozgnieć i wyciśnij w wyciskarce. Mieszanką rozdrobnionego czosnku, soku z cytryny, soli i tymianku natrzyj każdy z kawałków szczupaka. Zostaw je na 10 minut.
  2. Następnie każdy z kawałków obtocz w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  3. Na patelni dobrze rozgrzej klarowane masło z dodatkiem oleju roślinnego. Jeśli masz świeży tymianek, możesz położyć jego gałązki na roztopionym maśle.
  4. Kawałki ryby smaż z obu stron przez ok. 5-7 minut na niewielkim ogniu. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Szczupak pieczony - składniki:

  • 1,5-2-kilogramowy szczupak
  • 4 ząbki czosnku
  • rozmaryn suszony lub świeży
  • dwie łyżki miękkiego masła
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • dwie łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć ząbki czosnku i wyciśnij w wyciskarce. Wymieszaj czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny, a następnie natrzyj nim szczupaka z wierzchu.
  2. Masło wymieszaj z czosnkiem niedźwiedzim, szczyptą soli, posiekaną natką pietruszki, pieprzem i rozmarynem (dodaj pozostałości marynaty, jeśli zostały).
  3. Taką mieszankę włóż do wnętrza szczupaka. Następnie zawiń go w folię aluminiową tak, aby można ją było rozchylić od góry.
  4. Włóż rybę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz go przez 20 minut w folii. Następnie rozchyl ją i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Podawaj gorącego z pieczonymi ziemniaczkami.

Szczupak faszerowany - składniki:

  • 1,5-2 kg szczupaka
  • czerstwa bułka + mleko do namoczenia
  • 4 jajka
  • kostka masła
  • żelatyna (na 1 l wody)
  • 2 cebule
  • marchewka
  • por
  • seler
  • pietruszka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • pieprz cytrynowy, sól

Sposób przygotowania:

  1. Spraw szczupaka i wytnij z niego filety.
  2. Głowę i kręgosłup włóż do dużego garnka, dodaj marchew, selera, pora, pietruszkę i opaloną cebulę. Dopraw solą, pieprzem, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zacznij gotować wywar w dużym garnku.
  3. Mięso przemiel przez maszynkę do mięsa 2-3 razy, aby było dobrze rozdrobnione. Bułkę namocz w mleku i dodaj ją do zmielonego mięsa.
  4. Dwa jajka ugotuj, wyjmij z nich żółtka, pokrusz i również dodaj do mięsa. Pozostałe dwa jajka wbij do masy. Dopraw solą i pierzem.
  5. Masę dokładnie wymieszaj i rozłóż na płacie gazy, uformuj wałek, który zmieści się do dużego garnka.
  6. Zwiąż dobrze gazę i włóż rybę do wywaru. Gotuj przez około 40 minut na niewielkim ogniu. Następnie wyjmij rybny wałek i przestudź.
  7. W tym czasie oczyść wywar z szumowin, wyjmij ości, łeb i warzywa. Dodaj do niego żelatynę i zrób galaretę.
  8. Przestudzone mięso ze szczupaka pokrój w plastry, wyłóż na półmisku i zalej żelatyną. Przyozdób plasterkami cytryny i zostaw w chłodnym miejscu do stężenia.
Więcej o: