Żeberka pieczone - jak je przyrządzić i jak podawać?

Żeberka pieczone najlepiej smakują jedzone rękami. Wreszcie "legalne" jedzenie bez sztućców to prawdziwa frajda - zwłaszcza dla dzieci. Jeśli żeberka są jeszcze świetnie przyrządzone - mamy prawdziwą ucztę i mnóstwo radości. Sprawdź, jak przyrządzić przepyszne pieczone żeberka!

Żeberka pieczone - jak to zrobić?

Pieczone żeberka można przyrządzić zarówno w piekarniku, jak i na grillu. I w jednej, i w drugiej wersji będą smakowały wybornie - jeśli tylko będziemy pamiętać o właściwym czasie pieczenia i przygotujemy odpowiednią marynatę. Zobacz nasze pomysły na żeberka pieczone na dwa różne sposoby!

Żeberka pieczone w piekarniku w piwie - składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • woda
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • łyżka musztardy
  • tymianek
  • sól i pieprz

Jak piec żeberka? Krok po kroku

  1. Przygotowanie żeberek do pieczenia zacznij dzień wcześniej lub co najmniej 3-4 godziny przed pieczeniem.
  2. Żeberka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na kawałki w taki sposób, aby w każdym z nich znajdowała się co najmniej jedna kostka.
  3. Do garnka wlej wodę, wrzuć ziarnka ziela angielskiego, liście laurowe, łyżeczkę soli. W tej wodzie gotuj żeberka przez około 40 minut. Możesz także ugotować bulion z warzywami i wykorzystać go później do przygotowania zupy!
  4. Kiedy żeberka się gotują, przygotuj marynatę: wymieszaj piwo, miód, tymianek, musztardę, sól i pieprz.
  5. Gdy żeberka się ugotują, wyłóż je na talerzyk i zalej marynatą. Rozprowadź ją dokładnie po każdym kawałku mięsa. Odstaw w chłodne miejsce na noc lub co najmniej 3-4 godziny.

Ile piec żeberka?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego, marynatę zachowaj. Włóż je do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracaj je i polewaj zachowaną marynatą.

Żeberka pieczone na grillu na ostro

  • 1,5 kg żeberek
  • woda
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pół szklanki keczupu
  • dwie łyżki miodu
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • łyżeczka chilli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

Jak piec żeberka na grillu?

  1. Żeberka opłucz w wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel je tak, aby w każdym kawałku znajdowała się co najmniej jedna kostka.
  2. Podobnie jak w wypadku żeberek pieczonych w piekarniku, zagotuj je najpierw w bulionie lub w wodzie z przyprawami.
  3. Gdy się gotują, przygotuj marynatę: wymieszaj keczup z miodem, dodaj do niego wyciśnięte w wyciskarce ząbki czosnku, wsyp słodką paprykę, chilli, szczyptę pieprzu cayenne, odrobinę pieprzu i soli.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj. Na ugotowane żeberka wylej marynatę i rozprowadź ją dobrze po mięsie. Odstaw w chłodne miejsce na noc lub na 3-4 godziny.
  5. Gdy grill będzie dobrze rozgrzany, przygotuj tacki do pieczenia. Żeberka wyjmij z marynaty, wyłóż je na tackę i posmaruj pozostałą zalewą. Grilluj przez 20 minut z każdej strony.

Z czym podawać żeberka pieczone?

Żeberka pieczone w dobrej marynacie nie potrzebują wyrazistych dodatków. Najlepiej zjeść je z pieczywem lub lekką sałatką na bazie miksu sałat z pomidorami, oliwkami i czerwoną cebulą.

Więcej o: