Jak zrobić pyzy?

Pyzy to jedno z najtańszych, najprostszych, a przy tym najsmaczniejszych i najbardziej sycących dań, jakie mogą pojawić się na naszych stołach. Pyzy ziemniaczane możemy podać polane masłem, śmietaną lub cebulką podsmażoną na oleju, albo wzbogacić je mięsnym nadzieniem I zaspokoić tym samym apetyty mięsożerców.

Pyzy to jeden z najbardziej charakterystycznych dań naszej rodzimej kuchni rustykalnej. Swojskie, sycące, kaloryczne, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Ich przygotowanie wymaga nieco wysiłku, za to nie jest kosztowne – aby zrobić pyzy potrzebujemy jedynie ziemniaków, mąki ziemniaczanej i soli oraz ewentualnie mięsa i czegoś na okrasę. To danie, które świetnie smakuje nie tylko na świeżo, podane prosto z wody. Pyzy można później odsmażać na maśle lub na smalcu I smakują równie wybornie, kiedy ich skórka staje się lekko chrupiąca. Oto przepisy na dwa warianty pyz – pyzy ziemniaczane oraz pyzy z mięsem.

 Pyzy ziemniaczane – jak zrobić?

 Aby pyzy ziemniaczane wyszły nam jak najlepiej, powinniśmy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Powinny być mączyste i na pewno nie mogą to być ziemniaki młode. Najlepszymi gatunkami będą: Irys, Bryza lub Gracja. Ważne też, aby po obraniu nie pozwolić ziemniakom długo leżeć, ponieważ zaczną ciemnieć i pyzy będą miały brzydki kolor.

 Składniki:

  •  1,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka oleju
  • około 1 łyżeczka soli

 Potrzebne będą również:

  • praska lub tarka do ziemniaków
  • gaza lub bawełniana ściereczka
  • duży garnek
  • sitko lub cedzak

Ziemniaki obieramy i myjemy. 1/3 wszystkich ziemniaków gotujemy, po czym dokładnie odcedzamy z wody. Przeciskamy je przez praskę lub trzemy na tarce. Natomiast surowe ziemniaki od razu rozdrabniamy. Przecedzamy je na sitku wyłożonym gazą. Ugotowane I surowe ziemniaki mieszamy razem w misce, dodajemy skrobię, która zebrała się po odcedzeniu ziemniaków. Do masy z ziemniaków dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy dokładnie masę, po czym formujemy z niej kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Gotujemy je na osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Pyzy powinno się gotować około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy je delikatnie z garnka łyżką cedzakową.

Gorące, świeże pyzy najlepiej podawać od razu po ugotowaniu, nim się skleją. Świetnie będą smakować polane roztopionym masłem lub cebulką podsmażoną na oleju. W wersji bardziej konkretnej można je podać z podsmażonym boczkiem lub kiełbaską. Świetnie będą komponowały się ze świeżymi, kwaśnymi surówkami np. z kiszonej kapusty lub z buraczków.

 Pyzy z mięsem – jak zrobić?

Pyzy ziemniaczane nie muszą być podawane jedynie w formie jarskiej. Nieco bardziej skomplikowane, ale warte zachodu, są pyzy z nadzieniem mięsnym o charakterystycznym aromacie majeranku.

 Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • majeranek suszony
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki myjemy i obieramy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie. Połowę przeciskamy przez praskę na surowo. Ugotowane ziemniaki również przeciskamy przez praskę. Jedne I drugie należy dokładnie odcedzić z wody. Ziemniaki łączymy, dodajemy mąkę, jajka oraz sól. Dokładnie mieszamy. Mięso gotujemy z dodatkiem soli, pieprzu oraz majeranku. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy na oprószonym mąką blacie. Formujemy niewielkie placuszki, na których układamy kolejno porcję mięsnego farsu i zawijamy w kulki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie. Pyzy powinny gotować się około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.

Pyzy z mięsem są daniem sycącym same w sobie, ale warto podać je również okraszone rozgrzanym tłuszczem lub również podsmażonym boczkiem lub kiełbaską.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.