Jak zrobić Boeuf Strogonow?

Boeuf Strogonow to tak naprawdę Boef Stroganow, ponieważ nazwa dania wzięła się od nazwiska rosyjskiego generała Aleksandra Grigorijewicza Stroganowa. W gastronomii przyjęła się jednak błędna nazwa. Nie zmienia to jednak niepowtarzalnego smaku tej niezwykle aromatycznej potrawy.

Boeuf Strogonow to mieszanka tego, co najlepsze w kuchni francuskiej oraz kuchni rosyjskiej. To soczyste pasy polędwicy wołowej w sosie z dodatkiem warzyw. Potrawa jest gęsta, pożywna, bardzo aromatyczna. Choć do jej przygotowania potrzeba nieco wprawy, czasu i cierpliwości, to warto nauczyć się ją gotować, ponieważ stanowi jedno z najapetyczniejszych dań jednogarnkowych. Nie należy do tanich, ponieważ polędwica wołowa to drogie mięso. Stanowi jednak idealną podstawę eleganckiego obiadu czy kolacji. Oto klasyczny przepis na Boef Strogonow oraz wersja nieco tańsza I bardziej dietetyczna – Strogonow z kurczaka.

Boeuf Stronogow – jak zrobić?

Jakie mięso jest potrzebne do przygotowania Boeuf Strogonow? Koniecznie polędwica wołowa – mięso najwyższej jakości, niestety dość drogie. W najbardziej klasycznej wersji Boeuf Strogonow przyrządza się z dodatkiem cebuli, pieczarek oraz przypraw. Niektórzy lubią też wzbogacić potrawę smakiem ogórków kiszonych czy papryki. U nas przepis na tradycyjnego strogonowa.

Składniki:

  • 60-80 dag polędwicy wołowej
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • masło
  • 250 ml rosołu
  • 150 ml śmietanki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku

Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w podłużne paski. Następnie oprószyć nieco pieprzem. Umyć i obrać pieczarki, po czym pokroić je w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka, po czym podsmażyć na maśle. Dodać do niej mięso i zarumienić. Wrzucić pieczarki i podsmażyć. Po odparowaniu płynów wszystko obsypać mąką, dodać śmietankę oraz rosół. Następnie doprawić solą, pieprzem oraz papryką i dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko dusić na niewielkim ogniu przez około 15 minut.

Boeuf Strogonow doskonale smakuje z kaszą gryczaną, kluseczkami własnej roboty czy ziemniakami. Jako surówka dobrze sprawdzą się np. kiszone ogórki. Dobrze przed podaniem posypać potrawę posiekaną natką pietruszki.

Strogonow z kurczakiem - przepis

Jak sama nazwa wskazuje, mięso, jakie należy dodać do Boeuf Strogonowa to wołowina. Jeśli jednak nasz budżet nie jest duży i wolelibyśmy przyrządzić podobne danie nieco mniejszym kosztem, istnieje przepis na Strogonowa z kurczaka. Taki gulasz będzie równie smaczny, bo delikatne mięso świetnie pasuje do nieco ostrego sosu. Szczególnie pyszna i atrakcyjna dla oka jest wersja z dodatkiem różnych warzyw.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml rosołu mięsnego

Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, po czym podsmażyć go krótko. Dolać rosół i powoli dusić. Pokroić cebulę w piórka, paprykę w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażyć warzywa na drugiej patelni, po czym dodać do mięsa z rosołem. Wszystko dusić około pół godziny. Następnie pokroić ogórki kiszone w paseczki i dodać do potrawy. Gotować jeszcze przez kilka minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec zmieszać mąkę ze śmietanką i zagęścić gulasz.

Strogonow z kurczakiem będzie o wiele delikatniejszą potrawą niż ten z wołowiny. Dobrze będzie komponował się np. z ryżem.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.