Top 3 przepisy na łososia z piekarnika

Łosoś pieczony w piekarniku to doskonały pomysł na zdrowy, smaczny i szybki obiad. Bardzo trudno to danie zepsuć, wystarczy jedynie postępować zgodnie z kilkoma wskazówkami, by z pieca wyszła pyszna, soczysta ryba.

Jak piec łososia, by ryba się nie wysuszyła? Wystarczy pamiętać o kilku istotnych wskazówkach. Po pierwsze łososia należy wkładać do zimnego piekarnika, jeżeli pieczemy go samodzielnie, bez żadnych dodatków. Ryba, która rozgrzewa się wraz ze wzrostem temperatury w piekarniku na pewno nie będzie sucha, za to upiecze się idealnie.

 Łosoś z piekarnika – przepis podstawowy

 To najprostsza wersja pieczonego łososia, do której potrzeba nam tylko trzech prostych składników. Wychodzi z niego doskonale upieczona, pyszna ryba, którą można podawać z ulubionymi dodatkami. W tej wersji należy pamiętać o zasadzie, by łososia wkładać do zimnego piekarnika. Za każdym razem wychodzi bardzo soczysty.

 Składniki:

  •  1 kg filetów z łososia
  • sól
  • sześć plastrów świeżego masła

Filety z łososia myjemy, sprawdzamy dokładnie, czy nie zostało w nich ości. Ewentualnie ściągamy z nich skórę. Następnie sięgamy po naczynie żaroodporne. Na dnie układamy trzy plasterki masła i posypujemy je solą. Na nich układamy filety oraz kolejne trzy plastry masła i posypujemy całość solą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy włączamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy rybę przez około 1 godzinę.

Taka pieczona, prosta ryba doskonale będzie smakowała z ryżem lub puree ziemniaczanym oraz surówką ze świeżych warzyw, np. sałatą skropioną sosem winegret.

 Łosoś pieczony w folii– przepis

W tym przypadku łososia pieczemy dość krótko, za to wstawiamy go do już nagrzanego piekarnika. Pieczenie w folii zapewni nam zachowanie soczystości ryby.

 Składniki:

  •  2 filety z łososia
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 plasterki cytryny
  • 1 pęczek koperku

Filety z łososia dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę. Każdy z kawałków suszymy, solimy oraz posypujemy pieprzem cytrynowym z obydwu stron. Następnie układamy na kawałkach folii aluminiowej. Wyciskamy na każdy nieco soku z cytryny, posypujemy posiekanym drobno koperkiem i układamy na wierzchu po plasterku cytryny. Następnie wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i surówką np. z białej kapusty.

 Łosoś z piekarnika z warzywami – przepis

Bardzo lekkie i wyjątkowo zdrowe danie. Łosoś pieczony z warzywami to pomysł na obiad dla osób, które dbają o linię, ale też nie chcą chodzić głodne. Ryba upieczona z dodatkiem warzyw wygląda kolorowo i apetycznie.

 Składniki:

  •  3 filety z łososia
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Filety z łososia dokładnie myjemy. Rybę doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, a także polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok. Sięgamy po naczynie żaroodporne. Na dno wsypujemy liście szpinaku oraz obrane ząbki czosnku. Polewamy to oliwą z oliwek. Układamy filety z łososia, układamy różyczki brokuła, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przekrojone na pół pomidorki. Posypujemy dodatkowo odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Podajemy z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej lub jęczmiennej, świetnie też smakuje bez żadnych dodatków.