Sałatka colesław jak z KFC - przepis na wyśmienity dodatek obiadowy nie tylko do fast foodów

Surówka colesław (coleslaw) to chyba najpopularniejsza sałatka na świecie. Można ją dostać niemalże w każdej restauracji i w wielu fast-foodach. Bardzo łatwo przyrządzić ją w domu. Sprawdź koniecznie, jak to zrobić!

Sałatka colesław - skąd ta nazwa?

Sałatka colesław ma nazwę, która może sugerować słowiańskie pochodzenie. Nic bardziej mylnego - nazwa "coleslaw" wzięła się od niderlandzkiego słowa "koolsla" (skrót od "koolsalade") oznaczającego "sałatkę z kapusty". Jak przyrządzić sałatkę colesław? To zadanie jest proste i nie wymaga ani dużo czasu, ani wielkich zdolności kulinarnych. Z przygotowaniem surówki colesław poradzą sobie także osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni.

Sałatka colesław – jak zrobić? Składniki:

  • pół główki kapusty (około 1 kg)
  • 300 g marchewki
  • 150 g cebuli
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • dwie łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru

Surówka colesław – przygotowanie krok po kroku:

  1. Usuń stare liście kapusty oraz głąb. Te świeże i zdrowe liście poszatkuj drobno - możesz użyć do tego noża lub specjalnej maszynki z nakładką do szatkowania.
  2. Cebulę i marchewki również obierz. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę zaś pokrój w drobną kostkę.
  3. Gęsty jogurt naturalny wymieszaj z majonezem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
  4. Do dużej miski wrzuć poszatkowaną kapustę oraz pokrojone marchewki i cebulę. Wymieszaj dokładnie z przygotowanym sosem. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by sałatka się przegryzła. Smacznego!

Sałatka colesław – warianty podania

Przepis na surówkę colesław, który podaliśmy, to jego najbardziej podstawowa wersja w lekkiej wersji. Jeśli chcesz możesz dodać inne składniki, by wzbogacić jej smak! Przede wszystkim zamiast jogurtu możesz wykorzystać majonez dobrej jakości. Do sałatki możesz dodać także – w zależności od własnych preferencji smakowych – natkę pietruszki lub koperek. Smak surówki możesz urozmaicić posiekanymi ząbkami czosnku. Jeśli chcesz bardziej zaszaleć, dodaj do sosu przyprawę curry, wkrój do sałatki ananasa lub dodaj do niej orzechy włoskie. Smacznego!

Do czego colesław pasuje najlepiej?

Surówka colesław sprawdzi się jako dodatek do większości dań obiadowych. Możesz ją podać w stylu KFC z domowymi nuggetsami lub skrzydełkami z kurczaka w panierce. Będzie pasowała do większości pieczonych, smażonych lub duszonych mięs, a także do kotlecików wegetariańskich. Będzie stanowić świetne połączenie z dowolną kaszą, tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami, a także z puree, frytkami i kluskami śląskimi.

Doskonałą propozycją jest przygotowanie domowej - i dużo zdrowszej - wersji fastfooda. Ten pomysł spodoba się na pewno dzieciom! Skrzydełka lub pokrojone filety z kurczaka upiecz w piekarniku obtoczone ziołami. Upiecz również pyszne warzywne frytki - wykorzystaj ziemniaki, buraczki, bataty, selera oraz marchewkę. Podawaj z sałatką colesław (oczywiście w wersji z jogurtem naturalnym i małą ilością majonezu), domowym sosem pomidorowym oraz czosnkowym do frytek.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Surówka z białej kapusty - przepis i propozycja podania. W sam raz do obiadu

Jak zrobić surówkę z marchewki? Niezawodny dodatek do drugiego dania. Przepis krok po kroku

Więcej o:
Copyright © Agora SA