Koper włoski, czyli fenkuł - właściwości i przepisy

Koper włoski, czyli fenkuł, to bardzo popularna roślina w medycynie naturalnej, nie zawsze natomiast doceniana w kuchni. Fenkuł znany jest przede wszystkim jako środek pomagający przy dolegliwościach układu pokarmowego. Na co jeszcze pomoże? Jak go wykorzystać?

Koper włoski – co to jest?

Koper włoski, inaczej fenkuł, to roślina z rodziny selerowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i w tamtejszej kuchni jest dobrze znany. Jadalna jest zarówno bulwa kopru, jak i jego liście. Liście mają lekko anyżkowy smak, łagodniejszy niż zwykły koper. Bulwa za to jest w smaku słodkawa.

Koper włoski – właściwości

Najpopularniejszym zastosowaniem kopru włoskiego jest chyba herbatka podawana niemowlętom przy uciążliwych kolkach. Ta metoda jest jednak wciąż poddawana dyskusjom, ze względu na obecność estrogenu. Napar z kopru włoskiego łagodzi również bóle miesiączkowe i wzdęcia. Ma także działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Sprawdzi się też jako środek na afty i pomoże na zapalenie jamy ustnej. Jest doskonałym źródłem witaminy C oraz potasu.

Koper włoski – przepisy

Zapiekanka z kopru włoskiego

  • 2 bulwy fenkułu
  • duża garść pomidorków koktajlowych
  • 100 g śmietany
  • 2 jajka
  • 150 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • łyżeczka tymianku
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • oliwa

Cebulę pokrój w piórka, czosnek wyciśnij w wyciskarce. Zeszklij je na rozgrzanej oliwie. Wykrój z kopru włoskiego twardy głąb, pokrój go w cienkie plastry, polej mieszanką soku z cytryny i cukru, odstaw do zamarynowania. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dodaj do nich cebulę i czosnek, a także tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Dno naczynia żaroodpornej posmaruj oliwą, połóż warstwę plastrów kopru, pokryj masą śmietanowo-jajeczną, połóż kolejną warstwę fenkułu i ponownie posmaruj masą. Na wierzchu połóż plastry sera żółtego i pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Sałatka z grejpfrutem i koprem włoskim

  • grejpfrut (dosyć słodki)
  • bulwa kopru włoskiego + liście
  • mozzarella
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny

Koper włoski pokrój w cienkie paseczki. Grejpfrut obierz ze skórki, podziel na cząstki i pokrój w mniejsze kawałki. Odlej zalewę mozzarelli i również pokrój ją w kostkę. Możesz także wykorzystać gotowe kulki mozzarelli. Liście kopru włoskiego drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, posyp solą i pieprzem do smaku, przed podaniem polej odrobiną octu balsamicznego.

Koper włoski – przyprawa

Koper włoski sprawdzi się również dobrze jako przyprawa. Możesz kupić gotową przyprawę z mielonego fenkułu lub skorzystać z jego liści – zielonej natki. Dopraw nią pieczoną rybę lub delikatne mięso (kurczaka, indyka, królika). Nacią fenkułu posyp młode ziemniaczki lub ziemniaczane puree. Sprawdzi się ona także jako posypka do zup warzywnych i zapiekanek. Będzie również dobrze smakować w sałatkach z dodatkiem owoców – jabłek, gruszek i pomarańczy – a także z selerem naciowym. Doskonale wzbogaci smak krewetek na maśle lub sałatek ze śledziem bądź paluszkami krabowymi.

Zobacz również:

Kardamon, czyli najstarsza przyprawa na świecie. Do czego go używać?

Więcej o: